10 δορυφόροι + απευθείας Hot Bird/Nova
Η θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών σε πολλές τηλεοράσεις, μας έχει ζητηθεί πολύ συχνά, όπως και η λήψη περισσότερων δορυφόρων. Στην εγκατάσταση που θα σας περιγράψουμε, υλοποιήθηκε ακριβώς ένα τέτοιο αίτημα!
Καταρχήν, για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση μας ζητήθηκε η λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων αθλητικών καναλιών, μαζί με Nova σε 3 τηλεοράσεις μίας οικίας και σαφώς η λήψη επίγειων καναλιών. Εκτός από την απλή τηλεθέαση Nova, μας ζητήθηκε η δυνατότητα απομακρυσμένου τηλεχειρισμού του αποκωδικοποιητή Nova και στις 3 τηλεοράσεις.
Επίσης, η δορυφορική λήψη αθλητικών καναλιών από άλλους δορυφόρους, ζητήθηκε για τις 2 από τις 3 τηλεοράσεις, ενώ από πλευράς δεκτών, το αίτημα περιελάμβανε δέκτες Linux Enigma2 για τη γνωστή δυνατότητα παραμετροποίησης που παρέχουν οι εν λόγω δέκτες.
Τα υλικά
Για την επίγεια λήψη, στη συγκεκριμένη εγκατάσταση χρησιμοποιήσαμε την κεραία Alcad Mx-046, η οποία ανήκει στη κατηγορία Quadruple Array, διαθέτει 51 στοιχεία, έχει μήκος 1152 mm και παρουσιάζει κέρδος 15.5 dB, με λόγο front/back 27 dB. Η κεραία είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, με προστασία από ειδικό αδιάβροχο πλαστικό και βάση από γαλβανισμένο ατσάλι, ενώ διαθέτει ανακλαστήρες μεγάλου μεγέθους, ρύθμιση ανύψωσης, ειδικό balun που περικλείει και τον κονέκτορα F, καθώς και δυνατότητα τοποθέτησης για κάθετη ή οριζόντια πόλωση.
Για τη δορυφορική λήψη, εγκαταστήσαμε ένα κάτοπτρο Wavefrontier T-90 με 10 gια τις τροχιακές θέσεις 0.8W, 5E, 9E, 13Ε, 16E, 19.2E, 23.5E, 28E, 39E, 42E.
Όλα τα LNB εκτός του Hot Bird-13 E, επιλέχθηκαν twin, ενώ για Hot Bird επιλέξαμε quad, καθώς είχαμε να καλύψουμε με σήμα και την απευθείας κάθοδο για τον αποκωδικοποιητή Nova.
Η εγκατάσταση
Η διανομή των 10 δορυφόρων, πραγματοποιήθηκε σε 2 γραμμές μέσω 2 διακοπτών DiSEqC 1/10, ενώ το επίγειο σήμα μαζί με το RF κανάλι από το modulator, διοχετεύτηκε μέσω 2 combiners. Για τον δέκτη της Nova, χρησιμοποιήθηκε ξεχωριστή κάθοδος από το quad LNB των 13 μοιρών.
Για την θέαση Nova σε όλες τις τηλεοράσεις, στην αρχή είχαμε εγκαταστήσει ένα αναλογικό modulator της Alcad, ενώ αργότερα εγκαταστήσαμε το ψηφιακό modulator DVB-T της Edision.
Για την μεταφορά των εντολών IR, εγκαταστήσαμε το ενσύρματο σύστημα TRE-270T/R της Triax, για διανομή IR μέσω του ομοαξονικού δικτύου.
Επίσης, ο ένας δέκτης Linux E2 στερεώθηκε στον τοίχο πίσω από την τηλεόραση – όπως φαίνεται και στην αντίστοιχη φωτογραφία – λόγω έλλειψης χώρου, με αποτέλεσμα να πρέπει να τοποθετηθεί IR sensor για το τηλεκοντρόλ. Λόγω της συγκεκριμένης περίπτωσης, επιλέξαμε έναν διαφορετικό δεύτερο δέκτη Linux E2 και συγκεκριμένα τον OS mini DVB-S2, έτσι οι δύο δορυφορικοί δέκτες Linux Enigma2, δέχονταν διαφορετικό IR τηλεχειρισμό.
Ακόμη, η βάση για το κάτοπτρο επιλέχθηκε πολύ χαμηλή, τόσο για τον αέρα, όσο και για να μην φαίνεται από απόσταση. Η βάση της μίας – εκ των τριών – τηλεόρασης τοποθετήθηκε με δυνατότητα κίνησης για εύκολη πρόσβαση στα μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται ακριβώς από πίσω, ενώ τα δύο combiner που χρησιμοποιήθηκαν έχουν κρυφτεί στο κανάλι για λόγους χώρου.
Στη φωτογραφία, μπορείτε να δείτε τη πλήρη εγκατάσταση, καθώς και τη συνδεσμολογία.