OpenDroid 5.5: Αξιοπιστία Enigma 2
Tου Περικλή Παντολέων
Ένα ανερχόμενο αλλά ήδη αξιόπιστο λογισμικό για δέκτες Enigma 2 είναι το OpenDroid, το οποίο ξεχωρίζει εμφανώς, κυκλοφορεί πλέον στην έκδοση 5.5 και μας κέρδισε με τη πληρότητα λειτουργιών, αλλά και την απόλυτη σταθερότητά του.
Το OpenDroid βασίζεται στο OpenATV, ωστόσο η ομάδα έχει προχωρήσει σε «χειρουργικές επεμβάσεις» με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που το OpenATV 5.3 δεν τα πήγε και τόσο καλά μέχρι τώρα.
Το μόνο μειονέκτημα του OpenDroid, είναι ότι δεν υποστηρίζει τους δέκτες Xtrend, καθώς όπως δήλωσε μέλος της ομάδας, δεν έχουν διατεθεί δέκτες για δοκιμές. Η έκταση των δεκτών που υποστηρίζονται δεν φτάνει αυτή της OpenATV, ωστόσο γίνεται πολύ καλή προσπάθεια.
Προς το παρόν, το OpenDroid υποστηρίζει τους παρακάτω δέκτες:
AirDigital, Amiko, Atemio, Axas, Dreambox, Edision, EVO, Formuler, Galaxy–Innovations, GigaBlue, GoldenInterstar, GoldenMedia, IQON, MK–Digital, Miraclebox, Octagon, Odin, T–rex, VU+, Venton–Unibox.
Χαρακτηριστικά OpenDroid 5.5
Μεταξύ άλλων, η έκδοση 5.5 του OpenDroid, περιλαμβάνει πυρήνα ΟΕ 3.4, νέα έκδοση Python 1.2.11 (από 1.2.9) που σημαίνει βελτίωση στη λειτουργία των plugins, νέο openssl 1.0.2d, νέο compiler, νέα δομή Enigma 2 με πολλά διορθωμένα και αναβαθμισμένα αρχεία, GStreamer: 1.8.0, έκδοση DVB API για multi stream, διόρθωση της καθυστέρησης στην αλλαγή των iptv καναλιών, βελτιωμένο software manager και πολλά άλλα.
Αναβάθμιση
Η αναβάθμιση πραγματοποιείται μέσω USB σε όλους τους δέκτες, εκτός από τους Dreambox, όπου χρησιμοποιούμε – κατά τα γνωστά – το boot web interface. Εμείς δοκιμάσαμε επιτυχώς την αναβάθμιση τόσο σε δέκτες VU+ (Uno, Solo), όσο και σε Dreambox (8000, 500HD), με αποτέλεσμα εξαιρετική λειτουργία. Κατά τη προσφιλή μας τακτική, πάντα δοκιμάζουμε τα λογισμικά και σε πιο «αδύναμους» δέκτες, προκειμένου να εξετάσουμε τη λειτουργικότητά τους σε χαμηλότερου κόστους μηχανήματα.
Να αναφέρουμε επίσης, ότι από τη στιγμή που περάσετε το νέο λογισμικό, μπορείτε πλέον να το αναβαθμίζετε online εύκολα και γρήγορα, στη διαδρομή Παραμετροποίηση -> Διαχείριση λογισμικού -> Ενημέρωση λογισμικού.
Περιγραφή
Στο βασικό μενού του OpenDroid 5.5, βρίσκουμε τις εξής επιλογές: Παραμετροποίηση, Πληροφορίες, Πρόσθετα, Info Panel, Timers, Αναμονή/Επανεκκίνηση. Από πλευράς προεγκατεστημένων πρόσθετων, αυτά ποικίλουν ανάλογα με το μοντέλο δέκτη, πάντως μία τυπική λίστα Plugins περιλαμβάνει τα εξής πρόσθετα: EMC (Enhanced Movie Center), Flash, Media Scanner, OpenWebIf, Picture Player, Vhannibal AutoSetting, Weather Plugin και Αναπαραγωγή πολυμέσων. Στη λίστα των plugins, μπορείτε να κατεβάσετε πρόσθετα με το πράσινο πλήκτρο, ανάλογα με τον δέκτη που διαθέτετε.
Στο μενού Παραμετροποίηση, βρίσκουμε τις επιλογές Video Settings, Audio Settings, Service searching, User Interface, Recording & Timeshift, EPG, Common Interface, Γονικός Έλεγχος, Διαχείριση λογισμικού, Σύστημα και HDMI CEC.
Αρχικές ρυθμίσεις
Αφού εκτελέσετε τις πρώτες ρυθμίσεις του Wizard που θα εμφανιστεί, όπως υποδοχή εξόδου Video, ανάλυση, frame rate, γλώσσα και πρόσβαση στο δίκτυο, στη διαδρομή Παραμετροποίηση -> Σύστημα -> Time Settings επιλέγουμε τη σωστή ζώνη ώρας (GMT+2), ενώ στη διαδρομή Παραμετροποίηση -> Audio Settings, μην παραλείψετε να επιλέξετε Auto language selection και να θέσετε ελληνικά στα πεδία Επιλογή γλώσσας ήχου 1, Επιλογή γλώσσας υπότιτλων 1 και κυρίως Επιλογή γλώσσας EPG 1, προκειμένου να έχετε ελληνικό ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος.
Σαφώς, θα πρέπει να ρυθμίσετε τα tuners που διαθέτετε, στη γνωστή διαδρομή Παραμετροποίηση -> Service Settings -> Εγκατάσταση tuner. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το λογισμικό είναι 100% συμβατό με usb tuners της αγοράς, αρκεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε online τον σωστό drivers για το δικό σας chipset. Εμείς, δοκιμάσαμε το Win TV Duo με απόλυτη επιτυχία, μετατρέποντας τον μικρό Vu+ Solo σε εξαιρετικό Combo HD, με ελληνικό EPG.
Ακόμη, θα μπορέσετε να λειτουργήσετε και auto timers, προκειμένου να εγγράφετε αγαπημένες σας σειρές πλήρως αυτόματα, όπως σας είχαμε περιγράψει σε προηγούμενο τεύχος.
Σκληρός δίσκος
Επίσης κανένα πρόβλημα με εξωτερικό σκληρό δίσκο usb, καθώς ο τελευταίος θα αναγνωριστεί και θα προσαρτηθεί αυτόματα στη σωστή θέση (media/hdd), με αποτέλεσμα να μπορείτε να κάνετε άμεσα εγγραφές. Εννοείται κανένα πρόβλημα με εσωτερικούς δίσκους SATA, ανάλογα το μοντέλο δέκτη.
Blue panel
Με το μπλε πλήκτρο, δεν θα βρείτε επιλογές softcam, καθώς οι τελευταίες εγκαθίστανται εκ των υστέρων με το πρόσθετο extra url που θα βρείτε στο internet σε μορφή .ipk, ωστόσο πιθανόν στην συγκεκριμένη έκδοση να μην λειτουργεί. Η ομάδα σίγουρα θα κυκλοφορήσει κάποιο ανανεωμένο ipk για την έκδοση 5.5.
Συμπεράσματα
Πλήρεις και αξιόπιστες λειτουργίες, άμεση αναγνώριση και προσάρτηση εξωτερικού σκληρού δίσκου usb, άριστος ελληνικός EPG, blind scan (ανάλογα το tuner), πολυάριθμα plugins και online αναβάθμιση, συνθέτουν ένα εξαιρετικό λογισμικό για τον δέκτη σας!