TV vs Amazon & Netflix: Έρχεται η χρονομετατοπισμένη τηλεόραση
Dr. Peter Charissé
Managing Director, ANGA Association of German Cable Operators
Η παραδοσιακή τηλεόραση θα συνεχίσει να είναι επιτυχημένη, ακόμη και σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το online. Στο παρελθόν, δεν υπήρξε συνέδριο στο οποίο να μην είχαν επιβεβαιωθεί τα παραπάνω. Όντως, παρά τη γρήγορη αύξηση της χρήσης του internet, ο μέσος όρος της καθημερινής τηλεθέασης, δεν έχει μειωθεί ακόμη. Εντούτοις, τα συγκεκριμένα δεδομένα για τη συνολική τηλεθέαση αποτελούν μόνο τη μισή αλήθεια. Στις νεότερες γενιές, η χρήση internet έχει ξεπεράσει προ πολλού την κατανάλωση τηλεόρασης, ενώ το ενδιαφέρον στο Video On Demand αυξάνεται σταθερά. Παρά το γεγονός ότι οι βιβλιοθήκες των παραδοσιακών καναλιών καλά κρατούν σε αυτό το πεδίο, προβλέπεται ότι το συνδρομητικό VoD (SVod: Subscription Video On Demand), με το αποκλειστικό του περιεχόμενο, θα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Τόσο οι γερμανικοί broadcasters, όσο και οι network operators, έρχονται αντιμέτωποι με το περιεχόμενο και την δύναμη του marketing που διαθέτουν τα Amazon, Netflix κτλ.
Μία εναλλακτική θα ήταν η μόχλευση της ισχυρής θέσης της γραμμικής κατανάλωσης, προκειμένου να χτιστεί μια γέφυρα μεταξύ παραδοσιακής τηλεόρασης και Video On Demand και αυτή η γέφυρα είναι η «χρονομετατοπισμένη τηλεόραση» (Timeshift Television). Ο συγκεκριμένος όρος, δεν σημαίνει εγγραφή των προγραμμάτων σε σκληρό δίσκο (PVR), αλλά παροχή περιεχομένου από τον server του operator, όπου ο τηλεθεατής θα μπορεί να αποκτά πρόσβαση στο πλήρες τηλεοπτικό περιεχόμενο των τελευταίων ημερών και κατά προτίμηση μέσω του ίδιου ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG), που χρησιμοποιείται και στην γραμμική τηλεόραση. Προς διαχωρισμό από τον όρο PVR, για την παραπάνω υπηρεσία χρησιμοποιείται ο όρος “NetPVR” και “προς τα πίσω EPG”. Οι εμπειρία από άλλες χώρες – πχ Ελβετία – δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους συνδρομητές σε αυτές τις υπηρεσίες. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία αναζήτησης σε όλα τα προγράμματα, μπορεί να επιτευχθεί ένα νέο επίπεδο διευκόλυνσης της τηλεοπτικής χρήσης, το οποίο θα δημιουργήσει την ευκαιρία να κλείσει το κενό με τις υπηρεσίες SVoD του Amazon & Netflix.
Οι γερμανικοί φορείς καλωδιακής τηλεόρασης, θα είχαν ήδη προσφέρει τέτοιου είδους τηλεοπτική υπηρεσία – σε συνεργασία με τα κανάλια – εάν δεν είχαν μπλοκαριστεί από τον νόμο περί δικαιωμάτων. Η χρονομετατοπισμένη τηλεόραση απαιτεί την απόκτηση ενός τεράστιου αριθμού δικαιωμάτων αντιγραφής και αδειών. Η αλυσίδα των εμπλεκόμενων κατόχων δικαιωμάτων εκτείνεται από τα κανάλια, τους συνθέτες και συγγραφείς, μέχρι τα κινηματογραφικά studios. Βασικά, τα παραπάνω ισχύουν και στη διανομή των παραδοσιακών γραμμικών καλωδιακών καναλιών, γι’ αυτό ο νόμος περί δικαιωμάτων επιτρέπει μία απλοποιημένη συγκεντρωτική απόκτηση δικαιωμάτων. Ο φορέας δικτύου δεν απαιτείται να συνάψει συμβόλαιο με τον κάθε κάτοχο δικαιωμάτων τηλεοπτικού προγράμματος ξεχωριστά, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη περιορίζονται στο αντίστοιχο κανάλι και στις εταιρίες συλλογής δικαιωμάτων, όπως GEMA, GVL και VG Wort. Παρόλο που το παραπάνω γεγονός περιλαμβάνει πολλούς εμπλεκόμενους, ο αριθμός των κατόχων δικαιωμάτων είναι πλέον διαχειρίσιμος. Η καλωδιακή τηλεόραση στη παρούσα μορφή της δεν θα ήταν εφικτή, εάν δεν υπήρχαν οι εταιρίες συλλογής δικαιωμάτων και οι κάτοχοι δικαιωμάτων και οι δημιουργοί, έπρεπε να λαμβάνουν την αμοιβή τους σε ατομικό επίπεδο και όχι μέσω κεντρικών πρακτορείων συλλογής δικαιωμάτων.
Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιος διαδικαστικός κανόνας για τη χρονομετατοπισμένη τηλεόραση σήμερα, καθώς το νομικό πλαίσιο, δεν έχει συμβαδίσει με την τεχνολογική εξέλιξη και παρά το γεγονός ότι ο κατακερματισμός των δικαιωμάτων σε τεράστιο και άγνωστο αριθμό εγχώριων και ξένων κατόχων είναι πανομοιότυπος, σε σχέση με τα τηλεοπτικά προγράμματα. Έτσι, η συχνά προβαλλόμενη άποψη ότι οι διαδικαστικοί κανόνες και οι ταρίφες των συνηθισμένων videos, θα έπρεπε να εφαρμοστούν και στη χρονομετατοπισμένη τηλεόραση, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν πρόκειται για premium περιεχόμενο που εκπέμπεται την εκάστοτε στιγμή, αλλά για μία ελαφρώς χρονομετατοπισμένη χρήση περιεχομένου που είχε εκπεμφθεί free to air λίγο πριν.
Έτσι, οι ανησυχία της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας δεν ωφελεί, καθώς εκεί δεν αποκλείουν την επέκταση των διαδικαστικών κανόνων που διέπουν την καλωδιακή τηλεόραση, στην χρονομετατοπισμένη τηλεόραση.
Στην ουσία, είναι θέμα προσαρμογής του νόμου δικαιωμάτων στην διαφοροποιημένη χρήση στο ψηφιακό κόσμο. Ποιο είναι το νόημα να επιτρέπεται η εγγραφή στον σκληρό δίσκο των δεκτών, αλλά να μην επιτρέπεται μία παρόμοια υπηρεσία από τον φορέα δικτύου, όπου οι κάτοχοι δικαιωμάτων και τα κανάλια, θα λάμβαναν συνεχώς ένα μερίδιο από τα τέλη χρήσης;
Θα ήταν αναγκαίο να επεκταθεί η έννοια της εφαρμογής του άρθρου 20b του γερμανικού νόμου περί δικαιωμάτων, καθώς και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δορυφορική και καλωδιακή εκπομπή. Πάντως, και οι δύο νόμοι βρίσκονται υπό εξέταση στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Τέτοιες διευκολύνσεις, θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση καινοτόμων παροχών media, από ότι η δυνατότητα διασυνοριακής αδειοδότησης υπαρχόντων μορφών χρήσης – ένα μέτρο που συχνά απαιτεί πολιτική λύση – από την οποία οι online πάροχοι παγκοσμίως, πιθανώς θα είχαν το μέγιστο όφελος.
Τα παραπάνω ζητήματα, αποτέλεσαν το θέμα διαφόρων πάνελ συζήτησης στην ANGACOM 2016. Ειδικά, θα ήθελα να δώσω έμφαση στο πάνελ στρατηγικής «Next Generation Pay TV: Online TV and Video On Demand”. Ο Dr Christoph Schneider (Managing Director Amazon Instant Video Germany), συζήτησε το μέλλον των Pay TV και Video On Demand με την Deutsche Telekom, NBC Universal Global Networks Deutschland και Sky Deutschland. Σε ένα άλλο πάνελ, οι BurdaNews, Cisco, RTL interactive και upc cablecom/UPC Austria συζήτησαν για την προσωποποιημένη τηλεόραση και το NetPVR.