Wavefrontier T90 με 5 LNB και κινητό Gibertini 1μ με DiSEqC 1.2
Του Παράσχου Θεοδοσιάδη
MSG Τεχνική Υποστήριξη
Η εγκατάσταση που θα σας περιγράψουμε αυτό το μήνα, κερδίζει διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών, μιας και συνδυάζει τη κινητή λήψη, με την ταυτόχρονη λήψη πολλών δορυφόρων που προσφέρει ένα κάτοπτρο Torroidal.
Στον συγκεκριμένο πελάτη, είχαμε ήδη εγκαταστήσει παλαιότερα ένα κάτοπτρο Gibertini 1μ, με κίνηση από μοτέρ DiSEqC 1.2 της Moteck και έλεγχο από δέκτη DM500HD, με συνολικό τόξο λήψης 30 W – 42 E και σαν κύριο σκοπό, το online στοίχημα για παρακολούθηση αγώνων από όλους τους δορυφόρους.
Το αίτημα
Μετά από ένα χρονικό διάστημα και τη συνεχή χρήση του παραπάνω συστήματος, διαπιστώθηκε ότι απαιτείται η παρακολούθηση περισσότερων αγώνων και ειδικότερα από τους δορυφόρους στις 13, 16, 19, 23.5 και 26 μοίρες ανατολικά.
Ένα επιπλέον αίτημα για τη λήψη των παραπάνω δορυφόρων, ήταν η ανάγκη τόσο για σταθερή και ταυτόχρονη λήψη τους, όσο και για ταχύτατη αλλαγή από δορυφόρο σε δορυφόρο, κάτι που με το μοτέρ ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, διότι μεσολαβεί ο χρόνος κίνησης του κατόπτρου από δορυφόρο σε δορυφόρο.
Σχετικά με τον δέκτη που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, μάς ζητήθηκε ο τελευταίος να διαθέτει 2 tuner και να μπορεί να πραγματοποιεί γρήγορο transcoding, καθώς υπήρχε η πρόθεση για live streaming ενός δεύτερου καναλιού, απευθείας σε υπολογιστή για περαιτέρω θέαση αγώνων ταυτόχρονα.
Η επιλογή των υλικών
Τα χαρακτηριστικά λήψης, σαφώς καλύπτονται 100% από ένα κάτοπτρο Wavefrontier T90, τόσο από πλευράς λήψης και των 5 συγκεκριμένων δορυφόρων, όσο και λόγω της δυνατότητας άμεσης μεταγωγής από την εκάστοτε τροχιακή θέση σε μία άλλη.
Στο κάτοπτρο wavefrontier T90, τοποθετήσαμε 5 twin LNB με 2 διακόπτες DiSEqC 1/10, ενώ σαν δέκτη επιλέξαμε τον Vu+ Duo 2, ο οποίος διαθέτει 2 προ-εγκατεστημένα tuners με δυνατότητα hardware transcoding και αποτέλεσμα τη πλήρη κάλυψη του παραπάνω αιτήματος για απευθείας streaming σε υπολογιστή.
Η εγκατάσταση
Λόγω της χρήσης 5 twin LNB, χρησιμοποιήθηκαν 2 νέες κάθοδοι, για τις εξόδους των 2 διακοπτών DiSEqC 1/10, οι οποίες κατέληξαν στα 2 tuners του δέκτη Vu+Duo2.
Επίσης, τα 2 κάτοπτρα δεν τοποθετήθηκαν σε ταράτσα, αλλά σε βεράντα, ενώ στηρίχτηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλές βάσεις – όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες – λόγω ισχυρών ανέμων στη περιοχή της εγκατάστασης.
Ένα τελευταίο σημείο ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης εγκατάστασης, ήταν η υποχρέωση χρήσης 2 τηλεοράσεων διαφορετικών εταιριών, καθώς η τοποθέτησή τους σε παρακείμενες θέσεις, δεν θα επέτρεπε τον ανεξάρτητο τηλεχειρισμό τους, καθώς το κάθε τηλεχειριστήριο θα επηρέαζε και τις δύο τηλεοράσεις ταυτόχρονα.
Στις δύο τηλεοράσεις, συνδέθηκαν και οι 2 δέκτες μέσω HDMI και SCART, όπως φαίνεται και στο αναλυτικό σχέδιο της εγκατάστασης.