Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς: CEO Hellas Sat
Με τους νέους δορυφόρους φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τις 39 μοίρες Ανατολικά μια γέφυρα ειρήνης και πολιτισμού στο διάστημα.
Του Περικλή Παντολέων
Εν όψει των 2 νέων δορυφόρων της Hellas Sat, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας, μιλάει στα «Δορυφορικά Νέα» για την εκτόξευση των δορυφόρων, τα χαρακτηριστικά τους, τις προσδοκίες της Hellas Sat, αλλά και για το κατά πόσο θα είναι εφικτό να «ανέβουν» ελληνικά κανάλια στους νέους δορυφόρους.
- Ενάμιση χρόνο μετά την πώληση της HellasSat στην Arabsat, ποια είναι η αίσθησή σας; Ήταν αδύνατο να παραμείνει υπό ελληνική/κυπριακή ιδιοκτησία;
Εμείς οι Ρωμιοί Έλληνες έχουμε μάθει στη ζωή μας να κοιτάζουμε πάντα μπροστά προσπαθώντας να μεταβάλουμε το παρόν, παρά να αναλισκόμαστε σε αναλύσεις για γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μεταβολής τους. Συνεπώς ύψιστη προτεραιότητα μας είναι να συνεργαστούμε με τους νέους μετόχους της Εταιρείας για να προσπαθήσουμε από κοινού να φέρουμε περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες των δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου στην τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η HELLAS SAT συνεχίζει να είναι εγκατεστημένη και να έχει εργασίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, εργοδοτώντας Ελλαδίτες και Κύπριους επιστήμονες.
- Έχετε ήδη ανακοινώσει την εκτόξευση δύο νέων δορυφόρων Hellas–Sat 3 και Hellas–Sat 4 προς τα τέλη του 2016. Έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες σχετικά με την εταιρία ή τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις δύο εκτοξεύσεις;
Ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις Κάννες από τη THALES ALENIA SPACE από τον περασμένο Ιούλιο. Ο δορυφόρος αυτός είναι ένα κοινό πρόγραμμα με την INMARSAT, η οποία έχει αδειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009 για την παροχή κινητών επιβατικών επικοινωνιών στα αεροπλάνα, πλοία και αυτοκίνητα στην επικράτεια της ΕΕ. Θα χρησιμοποιεί μια ειδική κατηγορία συχνοτήτων στη ζώνη S Band και το σκάφος θα ελέγχεται από Ελληνικό έδαφος από την τεχνική ομάδα της HELLAS SAT.
Ο δορυφόρος HELLAS SAT 4 αναμένεται να παραγγελθεί περί το τέλος του χρόνου, αρχές του 2015. Είναι μέρος ενός κοινού επενδυτικού προγράμματος με τη μητρική μας εταιρία ARABSAT, το οποίο περιλαμβάνει τρεις δορυφόρους. Από τον περασμένο Μάρτιο είχαν ζητηθεί προσφορές από όλους τους γνωστούς κατασκευαστές και αυτές τις μέρες η όλη διαδικασία βρίσκεται στην τελική της φάση.
- Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των 2 νέων δορυφόρων και ποιες υπηρεσίες θα παρέχουν; Έχουν αποφασιστεί τα ιχνοδιαγράμματα κάλυψης;
Οι δύο δορυφόροι θα συνεχίσουν να παρέχουν δορυφορικές υπηρεσίες για τηλεόραση και δεδομένα στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική, με βελτιωμένα ιχνοδιαγράμματα κάλυψης και με πολλαπλάσια διαθέσιμη δορυφορική χωρητικότητα από τον υπάρχοντα δορυφόρο HELLAS SAT 2, εκμεταλλευόμενοι τις επιπρόσθετες καταχωρήσεις φάσματος που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια με τη συνδρομή μας οι δύο χώρες.
- Σε ποιο βαθμό ο αραβικός διακρατικός οργανισμός ArabSat, έχει διατηρήσει την εταιρική δομή της HellasSat και τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα;
Όπως είχα πει και στην αρχή η Εταιρεία διατηρεί την παρουσία της στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η μετοχική δομή της εταιρείας έχει αλλάξει με κύριο μέτοχο τον Οργανισμό ARABSAT με 96,75% και την ΕΑΒ με 3,25%. Με τη συμμετοχή της ΕΑΒ στη μετοχική σύνθεση και στο Διοικητικό Συμβούλιο, το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να ασκεί εποπτεία στις εργασίες της Εταιρείας.
- Ποιες είναι οι προσδοκίες της Hellas Sat από τους 2 δύο νέους δορυφόρους;
Με τους δύο νέους δορυφόρους η HELLAS SAT φιλοδοξεί να παρέχει με τη μέγιστη αξιοπιστία και εφεδρεία στο διάστημα, δορυφορικές υπηρεσίες στους πελάτες της δημιουργώντας ένα ακόμα σημαντικό δορυφορικό τηλεοπτικό hot spot για την Ευρώπη σε προσιτές τιμές. Με τους δύο αυτούς δορυφόρους στην ίδια τροχιακή θέση θα μπορεί η εταιρεία μας να παρέχει τηλεόραση στην Ευρώπη ανταγωνιζόμενη τις άλλες δύο ευρωπαϊκές τηλεοπτικές τροχιές, ελκύοντας πελάτες δορυφορικής τηλεόρασης και ενισχύοντας τη στρατηγική σημασία και εμπορική αξία της Ελληνικής Τροχιακής θέσης.
- Που βρίσκεται πλέον το κέντρο ελέγχου των δορυφόρων;
Το κυρίως Κέντρο Ελέγχου των δορυφόρων έχει μετακομίσει μετά την εξαγορά στο Κορωπί όπου είναι και οι νέες εγκαταστάσεις της Εταιρείας, ενώ το εφεδρικό έχει παραμείνει στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στην Κύπρο. Από τα ίδια αυτά κέντρα θα ελέγχονται και οι νέοι δορυφόροι. Ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία προμήθειας των κέντρων ελέγχου για τους νέους δορυφόρους.
- Για ποιο λόγο ακριβώς σταμάτησαν οι υπηρεσίες δορυφορικού Internet από τον Hellas Sat 2;
Το 2006 η HELLAS SAT ήταν από τις πρώτες δορυφορικές εταιρείες στην Ευρώπη που εκμεταλλευόμενη τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εισήγαγε στην Ελλάδα το δορυφορικό ίντερνετ. Ήταν ο καιρός της διάδοσης των καλωδιακών ευρυζωνικών υπηρεσιών από τον τότε μέτοχό μας ΟΤΕ και η HELLAS SAT είχε έλθει να συμπληρώσει με το δορυφορικό ίντερνετ την τότε αδυναμία του ΟΤΕ να εγκαταστήσει γρήγορο ίντερνετ σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυβέρνηση ξεκίνησαν τότε μια σειρά προγραμμάτων χρηματοδότησης υποδομών στις απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ του αγροτικού πληθυσμού και αυτού των πόλεων. Ως αποτέλεσμα αυτής της διάδοσης του επίγειου ίντερνετ ήταν η συρρίκνωση του αριθμού των συνδρομητών δορυφορικού ίντερνετ στην Επαρχία. Έτσι μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εταιρείας σταμάτησε και η υπηρεσία του δορυφορικού ίντερνετ, αφού ο αριθμός των συνδρομητών καθιστούσε την υπηρεσία ασύμφορη.
- Ποιο είναι το κόστος της εκτόξευσης των 2 νέων δορυφόρων
Ο προϋπολογισμός της κατασκευής και εκτόξευσης των δύο δορυφόρων είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων Ευρώ
- Όταν εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά ο Hellas Sat, υπήρξε η προσδοκία ότι πολλά ελληνικά κανάλια θα «ανέβουν» στον δορυφόρο, κάτι που δεν έγινε! Βλέπετε μήπως να γίνεται πιο εφικτό με τους νέους δορυφόρους;
Μετά την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου HELLAS SAT υπήρχε όντως η προσδοκία ότι αρκετά ελληνικά κανάλια θα «ανέβαιναν» στην ελληνική τροχιακή θέση και στον ελληνικό δορυφόρο. Κάτι τέτοιο για διάφορους λόγους δεν γίνεται σήμερα. Με τους δύο νέους δορυφόρους θα υπάρχει περίσσεια χωρητικότητας και θα είναι δυνατή η εκπομπή πολλών ελληνικών καναλιών που θα έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη δορυφορική ευρυεκπομπή στην Επικράτεια της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής. Μάλιστα με τους νέους δορυφόρους με την επί του δορυφόρου (on board) διασύνδεση της Ευρώπης με την Νότια Αφρική, θα καθίσταται εφικτή, εύκολη και φτηνή η εκπομπή και μεταφορά καναλιών από την Ευρώπη στο Νότια Αφρική και από τη Νότια Αφρική στην Ευρώπη, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με την Ελληνική Ομογένεια και τις άλλες εθνικές ομάδες στην Ευρώπη και Νότια Αφρική.
Με τους νέους δορυφόρους φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τις 39 μοίρες Ανατολικά μια γέφυρα ειρήνης και πολιτισμού στο διάστημα.