OpenPLi 6.0
Νέα εποχή στο Linux E2
H OpenPLi παρουσίασε πρόσφατα την έκδοση 6 του διάσημου και επιτυχημένου λογισμικού για δέκτες Linux E2, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, ωστόσο εμείς την δοκιμάσαμε και σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις!
Καταρχήν, να αναφέρουμε ότι η έκδοση 5 δεν διατέθηκε στο κοινό, καθώς χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη της έκδοσης 6. Προς το παρόν, έχουμε διατεθεί κάποιες εκδόσεις RC (Release Candidate), οι οποίες λειτουργούν αρκετά καλά, ενώ όταν υπάρχει κάποια νέα δυνατότητα, θα διατίθεται στο κοινό με την μορφή αναβάθμισης.
Επίσης, σύμφωνα με την OpenPLi, δεν θα διατίθενται λογισμικά για τους δέκτες DM800SE, DM500HD (ανεπαρκής μνήμη flash), DM7020HD, όλα τα μοντέλα Golden Interstar και Wetek Play. Η έκδοση OpenPLI 4 θα παραμείνει διαθέσιμη για τα παραπάνω μοντέλα.
Νέες δυνατότητες
Μεταξύ άλλων, στο OpenPLi 6 έχει αλλάξει η δομή των μενού, ενώ δεν υπάρχει κάποιο προεγκατεστημένο cam, προκειμένου ο χρήστης να εγκαθιστά εξαρχής αυτά που επιθυμεί. Ακόμη, η έκδοση Gstreamer αναβαθμίστηκε στην 1.12.1, ενώ πλέον θα έχουμε υποστήριξη multistream για DVB-S2X tuners. Στον κατάλογο των πρόσθετων, είναι εφικτή η επιλογή με διψήφιο αριθμό, πχ όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το δέκατο plugin, εισάγουμε τον αριθμό 10 και το τελευταίο θα ανοίγει άμεσα, ενώ εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το έκτο plugin, θα πρέπει να εισαγάγουμε τον αριθμό 06. Επίσης, η επιλογή HDMI-CEC είναι καταρχήν απενεργοποιημένη, ωστόσο μπορείτε να την ενεργοποιήσετε στη διαδρομή Menu->Εγκατάσταση->Σύστημα->Παραμετροποίηση, να θέσετε το Επίπεδο εγκατάστασης σε Προχωρημένο, να πατήσετε το ΟΚ με το πράσινο χρωματικό πλήκτρο και στη συνέχεια να επιστρέψετε στην επιλογή Ήχος / Εικόνα, όπου πλέον θα έχει εμφανιστεί η Ρύθμιση HDMI-CEC την οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε.
Επίσης, δεν είναι εφικτή η λειτουργία Autobackup από OpenPLi 4 στο OpenPLi 6.
Περιγραφή
Η εγκατάσταση του λογισμικού, πραγματοποιείται ανάλογα με το μοντέλο δέκτη που διαθέτουμε, ενώ γενικά δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία, καθώς πραγματοποιείται μέσω USB. Πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω επιλογές, θα υποχρεωθούμε να επιλέξουμε γλώσσα μενού και να κεντράρουμε την οθόνη. Οι επιλογές του βασικού μενού είναι οι εξής: Χρονοδιακόπτης, Πληροφορίες, Πρόσθετα, Εγκατάσταση και Αναμονή / επανεκκίνηση. Για λόγους που θα φανούν παρακάτω, στην αρχή καλό είναι να ακολουθήσουμε τη διαδρομή Menu->Εγκατάσταση->Σύστημα->Παραμετροποίηση και να θέσουμε το Επίπεδο εγκατάστασης σε προχωρημένο. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε στην διαδρομή Εγκατάσταση->Σύστημα->Προχωρημένες ρυθμίσεις->Χρονική ζώνη, προκειμένου να επιλέξουμε τη σωστή χρονική ζώνη για την χώρα μας (GMT+02:00 για Ελλάδα).
Στη διαδρομή Εγκατάσταση->Σύστημα->Ήχος / Εικόνα->Αυτόματη επιλογή γλώσσας, θα πρέπει να θέσουμε τουλάχιστον την προτελευταία επιλογή γλώσσας EPG 1 σε Ελληνικά. Εάν δεν είχαμε θέσει στην αρχή το επίπεδο εγκατάστασης σε προχωρημένο, η εν λόγω επιλογή για την γλώσσα EPG δεν θα εμφανιζόταν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε ελληνικό ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος. Στην έκδοση 4 δεν υπήρχε η συγκεκριμένη διαφοροποίηση.
Tuner – Ανίχνευση καναλιών
Στη διαδρομή Εγκατάσταση -> Αναζήτηση υπηρεσιών, σετάρουμε τα tuner του δέκτη μας κατά τα γνωστά, χωρίς κάποια ιδιαιτερότητα στην έκδοση 6. Σε περίπτωση που διαθέτουμε USB DVB-T tuner, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσουμε online τον κατάλληλο driver, προκειμένου να εμφανιστεί το usb tuner στη λίστα. Η εγκατάσταση των drivers πραγματοποιείται στη διαδρομή Πρόσθετα -> Πράσινο πλήκτρο (Λήψη Πρόσθετων) -> drivers.
Επίσης, στο μενού Αναζήτηση υπηρεσιών, βρίσκουμε επιπλέον τις γνωστές επιλογές Αυτόματη ανίχνευση, Χειροκίνητη ανίχνευση, Έλεγχος σήματος (Satfinder), Γρήγορη Ανίχνευση και Ρύθμιση μοτέρ, οι οποίες δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα στη λειτουργία τους, ενώ σαφώς πάντα υπάρχει τέτοια πιθανότητα σε εκδόσεις RC, ανάλογα με το μοντέλο δέκτη.
Πρόσθετα
Στην επιλογή Πρόσθετα, βρίσκουμε προ-εγκατεστημένα τα plugins AutoBackup, OpenWebif, Ανίχνευση πολυμέσων, Αναπαραγωγή εικόνων, Αναπαραγωγή πολυμέσων, Διαχείριση λογισμικού και Ρυθμίσεις Συγχρονισμού ήχου. Με το πράσινο πλήκτρο, μπορούμε να εγκαταστήσουμε online πολυάριθμα επιπλέον πρόσθετα για όλες τις εφαρμογές.
Σκληρός δίσκος
Με εσωτερικό σκληρό δίσκο, τις περισσότερες φορές δεν συναντάμε καμία απολύτως δυσκολία, ωστόσο και στη περίπτωση του εξωτερικού σκληρού δίσκου USB, το OpenPLi 6 συμπεριφέρεται άψογα, με άμεση αναγνώριση και αυτόματη προσάρτηση (mount) στη σωστή θέση, χωρίς την ανάγκη φορμάτ του δίσκου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε άφοβα να συνδέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο NTFS, να πραγματοποιήσετε τις εγγραφές σας και στη συνέχεια να τον συνδέσετε στο PC, προκειμένου να αντιγράψετε τα περιεχόμενα ή ακόμη και να αναπαραγάγετε απευθείας τα αρχεία .ts των εγγραφών.