Λήψη με οπτικά LNB και διανομή σε 40 πρίζες
Η λήψη και διανομή με οπτική τεχνολογία προσφέρει μία σειρά ανεκτίμητων πλεονεκτημάτων, όπως φαίνεται και στην εγκατάσταση που σας περιγράφουμε σε αυτό το τεύχος!
Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σε βίλλα στο Πόρτο Ράφτη και αφορά τη λήψη 2 δορυφόρων μαζί με επίγεια και τη μεταφορά των σημάτων σε απόσταση περίπου 150 μέτρων στον κυρίως χώρο της βίλλας.
Οι δορυφόροι που λαμβάνονται είναι ο Eurobird 9B-9 E για CosmoteTV και των σύμπλεγμα των Hot Birds – 13 E για Nova, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και προεγκατεστημένη επίγεια λήψη με τη χρήση ενισχυτή γραμμής και ομοαξονικού καλωδίου καλής ποιότητας και χαμηλών απωλειών.
Το αίτημα
Μας ζητήθηκε η προσθήκη της δορυφορικής λήψης στην υπάρχουσα επίγεια, αλλά με τη προϋπόθεση ότι το κεραιοσύστημα θα εγκατασταθεί μαζί με την επίγεια κεραία σε απόσταση περίπου 150 μέτρων, όπου υπήρχε ένα έτοιμο μικρό κτίσμα της ίδιας ιδιοκτησίας, καθώς δεν ήταν επιθυμητή η ορατότητα των κεραιών στον κυρίως χώρο της βίλλας. Παράλληλα, στους εσωτερικούς χώρους, έπρεπε να υπάρχουν συνολικά 40 πρίζες τηλεοπτικού σήματος δορυφορικού και επίγειου, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Σε κάθε σημείο της βίλλας, εγκαταστήσαμε διπλές γραμμές για ταυτόχρονη χρήση CosmoteTV/Nova ή ενός PVR μαζί με το επίγειο και κάποιες τετραπλές γραμμές για χρήση 2 PVR CosmoteTV/Nova.
Η υλοποίηση
Εφόσον επρόκειτο για μια αρκετά μεγάλη απόσταση μεταφοράς δορυφορικού σήματος, επιλέξαμε άμεσα τη χρήση 2 οπτικών LNBs και 2 οπτικών ινών μήκους 150 μέτρων η καθεμία, με τις οποίες δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα απωλειών. Σχετικά με τις απώλειες αρκεί να αναφέρουμε ότι μία οπτική ίνα στα 1310 nm, παρουσιάζει απώλεια 0.4 dB / χλμ, ενώ ένα ποιοτικό ομοαξονικό καλώδιο φθάνει τα 20 dB / 100 μ !
Για τη δορυφορική λήψη χρησιμοποιήσαμε ένα κάτοπτρο Gibertini 1,25 στο οποίο εγκαταστήσαμε 2 οπτικά LNB της Invacom, τα οποία λειτουργούν στο μήκος κύματος που αναφέραμε, δηλαδή 1310 nm και απαιτούν τροφοδοσία που μπορεί να παρέχεται με ομοαξονικό καλώδιο από κατάλληλα τροφοδοτικά. Εκτός από το πλεονέκτημα των ελάχιστων απωλειών στη μεταφορά σήματος, τα εν λόγω οπτικά LNB, παρέχουν στάθμη εξόδου και 10 dB υψηλότερη από ένα συμβατικό LNB, παρουσιάζουν άριστη συμπεριφορά στον θόρυβο φάσης, πολύ χαμηλό επηρεασμό της μπάντας 850 MHz-1700 MHz βελτιώνοντας την λήψη αδύναμων σημάτων και υψηλή ανθεκτικότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Στο χώρο της κυρίως βίλλας, εγκαταστήσαμε 2 optical converters, τα οποία δέχονται σήμα από οπτική ίνα και το μετατρέπουν σε 4 ξεχωριστές πολώσεις, όπως ακριβώς ένα Quattro LNB. Εφόσον εξασφαλίσαμε τα παραπάνω σήματα, οδηγήσαμε τα τελευταία μαζί με το επίγειο σε ένα σύμπλεγμα από cascade multiswitches της Spaun, τα οποία στο σύνολό τους, μας απέδωσαν 40 παροχές τύπου universal LNB για τις όποιες ανάγκες των τελικών χρηστών.
Να αναφέρουμε ότι η επίγεια λήψη η οποία προϋπήρχε, παρέχεται με τη βοήθεια ενισχυτή γραμμής μέσω ομοαξονικού καλωδίου, ενώ στο μέλλον θα αντικατασταθεί από οπτική ίνα, με κατάλληλο οπτικό converter το οποίο δέχεται σήμα από οπτικό LNB αλλά και επίγεια κεραία. Για το σκοπό αυτό, το ένα από τα 2 optical converters που εγκαταστάθηκαν στο κυρίως χώρο της βίλλας, είναι το OPM-QTS της Polytron, το οποίο μαζί με τις 4 δορυφορικές πολώσεις, διαθέτει και επίγεια έξοδο.