Συμφωνία ΕΛΔΟ με τον Αγγλικό Διαστημικό Οργανισμό
Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο Ελληνικός (ΕΛΔΟ) και ο Αγγλικός Διαστημικός Οργανισμός (United Kingdom Space Agency). Σκοπός της είναι ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων ενός ευνοϊκού πλαισίου για την προώθηση και την υλοποίηση κοινών δράσεων μεταξύ των δύο στον τομέα του διαστήματος. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών εντάσσεται η ανταλλαγή προσωπικού και επιστημόνων μεταξύ των δύο οργανισμών, η από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων στον τομέα του διαστήματος καθώς και η συνεργασία των δύο οργανισμών σε διεθνείς και εθνικές διαστημικές δραστηριότητες.
Η συμφωνία υπεγράφη την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του UKSA, Graham Turnock και τον πρόεδρο του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά. Τόσο ο ΕΛΔΟ όσο και ο UKSA έχουν εντολή από τις κυβερνήσεις των χωρών που εκπροσωπούν να προωθήσουν το διάστημα και την τεχνολογία και να ενθαρρύνουν νέες ερευνητικές δραστηριότητες μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της διαστημικής βιομηχανίας των δύο χωρών.
Στην υπογραφή του μνημονίου από πλευράς της πολιτείας το παρόν έδωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου παρέστη η Πρέσβης, Kate Smith.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του UKSA, Graham Turnock, σημείωσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό για την υποδοχή που μας επιφύλαξαν σήμερα. Πιστεύω ότι η υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας είναι μια εξαιρετική συγκυρία. Ο Αγγλικός Διαστημικός Οργανισμός και ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός έχουν πολλά κοινά. Είμαστε και οι δύο νεοσύστατοι οργανισμοί και έχουμε εστιάσει στην αξιοποίηση των τεχνολογιών του Διαστήματος προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, και θέλουμε και οι δύο να δούμε να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η δυνατότητα του Εμπορικού Διαστημικού κλάδου. Και πιστεύω ότι αυτό το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί μια πολύ δυνατή βάση για εμάς για να δουλέψουμε και να προχωρήσουμε μπροστά».
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, υπογράμμισε: «Η συνεργασία περιλαμβάνει τον ακαδημαϊκό τομέα και τον βιομηχανικό τομέα κυρίως και τις εφαρμογές του διαστήματος για το καλό των πολιτών των δύο χωρών. Είναι το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφεται στην Ελλάδα μεταξύ του Ελληνικού διαστημικού Οργανισμού και δεύτερης χώρας, του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρώτη ήταν η Γαλλία. Και θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι, παρ’ όλες τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, για εμάς είναι ένας συνεργάτης μας στον τομέα στου Διαστήματος για το ευρωπαϊκό κοινό και το κοινό των πολιτών των δύο κρατών. Είμαστε κι οι δύο νέοι διαστημικοί οργανισμοί και, όπως είπε και ο Graham προηγουμένως, έχουμε κυρίως εστιάσει στην προώθηση του Διαστήματος στη Βιομηχανία και στην ανάπτυξη της Ελληνικής βιομηχανίας και τη διάχυση της γνώσης μεταξύ της βιομηχανίας των δύο χωρών στον τομέα του Διαστήματος. Και κυρίως και στο Maritime, στις ναυτιλιακές εφαρμογές, που είναι η νέα τάση τώρα των εφαρμογών του Διαστήματος. Ειδικά με το Internet of Things και με τα αυτόνομα καράβια, που θέλουμε να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε στη βιομηχανία. Το Διάστημα θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό».
Ο Υφυπουργός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, τόνισε: «Η Ελλάδα έχει περίπου 45 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαστημικής βιομηχανίας με αξιοσημείωτη οικονομική δραστηριότητα, περίπου 200 εκατομμύρια ετησίως. Έχει πλέον ελληνικό διαστημικό οργανισμό. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς πολύ μεγάλους, όπως το UK Space Agency και επομένως αυτό να δίνει μια νέα πνοή στην ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».
Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Kate Smith, σημείωσε: «Θέλω με τη σειρά μου να χαιρετήσω την υπογραφή του μνημονίου που θα καταστήσει μια καινούργια εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας στον κλάδο του διαστήματος, που είναι στη Βρετανία ένα success story, με πολύ εξειδικευμένο και καινοτόμο προσωπικό και στα Πανεπιστήμια και στις Επιχειρήσεις. Και νομίζω με την Υπογραφή του Μνημονίου μπορούμε να μοιραστούμε μεταξύ μας τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις επιτυχίες των επιχειρήσεων και στη Βρετανία και στην Ελλάδα. Και υπάρχουν πάρα πολύ καλές εταιρίες που απασχολούνται με το Διάστημα, ξέρω στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια σε όλους».
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Βασίλης Μαγκλάρας, υπογράμμισε: «Η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς του και νομίζω ότι πολύ περισσότερα και πολύ ποιο σημαντικά θα γίνουν και στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη φαίνεται ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αυτή η πρωτοβουλία απ’ όλο τον κόσμο και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για την πορεία του. Επόμενα βήματα είναι η ανάπτυξη του Οργανισμού και η ενεργή παρουσία του στον τομέα του Διαστήματος στην Ελλάδα. Εμείς θα θέλουμε εδώ στην Ελλάδα το Διάστημα να βρεθεί στη πρωτοπορία της έρευνας και της τεχνολογίας αλλά και να αναπτύξουμε όλες αυτές τις τεχνολογίες που μας λείπουν προς όφελος της εθνικής άμυνας, των πολιτών και βεβαίως και της κοινωνίας».