Access Points και Controller της Ruckus Wireless Ασύρματη δικτύωση προδιαγραφών
Του Περικλή Παντολέων
Η Ruckus Wireless είναι μία ιδιαίτερα αξιόλογη εταιρία με έδρα στην Καλιφόρνια, η οποία εξειδικεύεται στην ασύρματη δικτύωση, ενώ πρόσφατα είχαμε τη τύχη να δοκιμάσουμε 4 κορυφαία προϊόντα της με τα οποία δημιουργήσαμε ένα ισχυρό WLAN !
Στα γραφεία μας κατέφθασαν 3 χαρακτηριστικά Access Points (AP) και ένας ισχυρός Controller, ο οποίος μπορεί να ελέγχει μεγάλο αριθμό AP, παρέχοντας πολυάριθμες ρυθμίσεις για οτιδήποτε αφορά ασύρματα δίκτυα.
Τα APs που δοκιμάσαμε είναι τα εξής:
ZoneFlex R300, ZoneFlex R600 και ZoneFlex T301s, ενώ ο controller είναι ο ZoneDirector 1200.
Access Points ZoneFlex
Τα Access Points ZoneFlex της Ruckus Wireless, χρησιμοποιούν – μεταξύ άλλων – την εξαιρετική τεχνολογία BeamFlex, η οποία περιλαμβάνει πολλαπλές κεραίες που ελέγχονται με software. Συγκεκριμένα, έχουμε 12 κατευθυντικές κεραίες οι οποίες – σε συνδυασμό – μπορούν να εκπέμπουν 4096 διαγράμματα ακτινοβολίας, με αυτόματη επιλογή σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες ζεύξης. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση φασματικών και multipath παρεμβολών και τελικά ένα καλύτερο και σταθερότερο σήμα σε όλη την επιφάνεια κάλυψης του AP.
Τα ZoneFlex AP μπορούν να λειτουργούν τόσο αυτόνομα, όσο και σε «έξυπνο» ασύρματο δίκτυο, το οποίο ελέγχεται από controllers όπως FlexMaster ή ZoneDirector.
Controllers ZoneDirector
Οι controllers ZoneDirector μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου των ZoneFlex Aps, παρέχοντας εύκολη ρύθμιση, αναβάθμιση, έλεγχο ασφάλειας WLAN, διαχείριση RF, καθώς και αυτόματη ενσωμάτωση AP σε ενσύρματο δίκτυο ή ασύρματο δίκτυο πλέγματος (Mesh).
Επίσης, με τους controllers ZoneDirector, μπορούμε να έχουμε παρακολούθηση δικτύου, έλεγχο πρόσβασης χρήστη, εργαλεία απόδοσης Wi-Fi clients, πλήρως παραμετροποιήσιμη ρύθμιση πρόσβασης guest clients και υψηλού επιπέδου εφαρμογές ασφαλείας σε ένα σύστημα.
Ειδικά για τα ασύρματα δίκτυα πλέγματος (Mesh), οι controllers ZoneDirector αποτελούν μία αξιόπιστη λύση ρύθμισης και αυτόματου ελέγχου. Σε ένα δίκτυο Smart Mesh, ένα πλήθος ασύρματων APs λειτουργούν σαν κόμβοι, οι οποίοι δρομολογούν αυτόματα τα δεδομένα μεταξύ του ασύρματου και ενσύρματου δικτύου, έτσι επιτυγχάνεται σημαντική μείωση κόστους εγκατάστασης και η βέλτιστη ευελιξία στην τοποθέτηση των APs, μιας και δεν απαιτείται καλωδίωση Ethernet.
R300
Το R300 είναι ένα entry level 802.11n dual band Access Point, το οποίο υποστηρίζει έναν μέγιστο αριθμό 250 πελατών και σαφώς την τεχνολογία BeamFlex που περιγράψαμε παραπάνω. Το συγκεκριμένο access point, απαιτεί σύνδεση Ethernet, έτσι δεν είναι συμβατό με συστήματα Smart Mesh, ωστόσο η κάλυψη που προσφέρει είναι εκπληκτική. Όπως όλα τα ZoneFlex APs, έτσι και το R300 μπορεί να λειτουργήσει είτε αυτόνομα, είτε σαν μέρος δικτύου Smart WLAN με controller ZoneDirector, όπως θα δούμε και παρακάτω στην περιγραφή εγκατάστασης του συστήματος της δοκιμής.
Το R300 διαθέτει LED για ένδειξη Power, DIR για ένδειξη λειτουργίας με ZoneDirector ή αυτόνομα, καθώς και 2 LEDs για ένδειξη λειτουργίας σε 2.4 και 5 GHz. Στη πίσω όψη έχουμε την είσοδο για την τροφοδοσία 12 V, μία υποδοχή 10/100/1000 PoE Ethernet και ένα μπουτόν για Reset.
R600
Σε υψηλότερα επίπεδα, το R600 είναι ένα 3×3 802.11ac dual band Access Point, το οποίο από πλευράς συνδέσεων, διαθέτει μία επιπλέον θύρα Ethernet, ενώ όσον αφορά τα ενδεικτικά LEDs, έχουμε επιπλέον το LED AIR, με το οποίο έχουμε ένδειξη λειτουργίας σαν Root AP σε δίκτυο Mesh ή σαν αυτόνομο. Σαφώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ισχυρό Access Point, κατάλληλο πχ για συνεδριακούς χώρους.
Τ301s
Το συγκεκριμένο Access Point είναι ένα κατευθυντικό dual-band 802.11ac AP το οποίο προορίζεται για λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, ενώ συνοδεύεται από εξαρτήματα για βάση στήριξης σε τοίχο ή σε ιστό. Η προτεινόμενη εγκατάστασή του προβλέπει μία κλίση 10-20 μοιρών προς τα κάτω, ενώ η οριζόντια δέσμη έχει εύρος 120 μοιρών και η κάθετη 30 μοιρών, προκειμένου να επιτυγχάνει τη μέγιστη κάλυψη.
Από πλευράς ενδεικτικών LED, έχουμε τα ίδια με το R600, ενώ από πλευράς συνδέσεων, έχουμε μία θύρα PoE 10/100/1000Mbps, μέσω της οποίας πραγματοποιείται και η τροφοδοσία του T301s, ένα μπουτόν για reset και σύνδεση γείωσης.
Να αναφέρουμε ότι για τη σύνδεση PoE, προβλέπεται ειδικό προστατευτικό (παρέχεται) για τη στεγανότητα, λόγω χρήσης σε εξωτερικό χώρο.
Σαφώς πρόκειται για ένα άκρως επαγγελματικό AP, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει τόσο αυτόνομα, όσο και μέσω Controller, ενώ προορίζεται για χρήση σε χώρους όπως στάδια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, συνεδριακά κέντρα και άλλα.
ZoneDirector 1200
To Ruckus Wireless ZoneDirector 1200 είναι ένας Controller για τα Access Points της εταιρίας, το οποίο προορίζεται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο οι δυνατότητές του είναι πολυάριθμες. Μέσω Web Interface, μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα σχετικά με τα WLANs που έχουμε εγκαταστήσει, ενώ ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ευκολία στην εγκατάσταση τόσο του ίδιου του controller όσο και νέων Access Points στο δίκτυο, καθώς όλα γίνονται αυτόματα, ωστόσο οι επιλογές στο Web Interface είναι πραγματικά πολυάριθμες και καλύπτουν οποιαδήποτε περίπτωση ελέγχου και εγκατάστασης.
Από πλευράς συνδέσεων, έχουμε 2 auto negotiating 10/100/1000Mbps Ethernet θύρες, μία θύρα RJ-45 για πρόσβαση στο ZoneDirector command line interface, ένα μπουτόν για επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, καθώς και είσοδο 12V για το παρεχόμενο εξωτερικό τροφοδοτικό. Από πλευράς ενδεικτικών LED, έχουμε Power, Status, Ethernet Link και Ethernet rate για ένδειξη σύνδεσης Gigabit. Να αναφέρουμε ότι το ZoneDirector 1200, μπορεί να ελέγχει μέχρι και 75 Access Points, 256 WLANs (BSSIDs), με έναν μέγιστο αριθμό 2000 συνδεδεμένων concurrent συσκευών!
Για να περιγράψουμε πλήρως το ZoneDirector 1200 χρειαζόμαστε ένα ολόκληρο βιβλίο, ωστόσο εδώ θα περιοριστούμε στη βασική εγκατάσταση του συστήματος της δοκιμής, μέσα από την οποία θα φανούν και οι ευρύτερες δυνατότητες.
ZoneDirector Remote Control App
Ο έλεγχος του ZoneDirector, μπορεί να πραγματοποιηθεί και με εφαρμογές για κινητό ή tablet (Android/iOS), μέσα από τις οποίες είναι εφικτή η ρύθμιση Access Points, καθώς και ενέργειες όπως: Προσθήκη/διαγραφή/έλεγχος WLANs, προσθήκη & έλεγχος νέων Access Points, παρακολούθηση για το ποιοι πελάτες χρησιμοποιούν Wi-Fi, ποια Access Points είναι ενεργά και πόση κίνηση δεδομένων χρησιμοποιούν, προσθήκη/τροποποίηση/διαγραφή πρόσβασης Guest.
Εγκατάσταση
O controller όπως και όλα τα access points της Ruckus, διαθέτουν μία default IP, η οποία είναι η 192.168.0.2. Θέτοντας τον υπολογιστή μας (TCP/IP) σε IP της μορφής 192.168.0.x (Subnet 255.255.255.0), μπορούμε να συνδεθούμε άμεσα, ωστόσο είναι εφικτή και η εξαρχής σύνδεση στο τοπικό μας δίκτυο. Συνδέουμε τον controller σε κάποια θύρα Ethernet του modem-router ή σε κάποιο Ethernet switch και τον ενεργοποιούμε. O controller παίρνει αυτόματα IP με την οποία (αφού τη βρούμε) μπορούμε να μπούμε στο web interface, όπου θα εμφανιστεί ένας wizard με τις βασικές επιλογές για την πρώτη εγκατάσταση.
Δημιουργούμε username & password με τα οποία θα μπαίνουμε στο web interface, ενώ στην επιλογή Wireless LANs, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρώτο WLAN με κατ’ επιλογή SSID και πιστοποίηση ανοικτή ή WPA2_PSK με κάποιο κωδικό. Επίσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε και ένα Guest WLAN.
Στην επιλογή General, μπορούμε να επιλέξουμε την ρύθμιση Enable Mesh, εάν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε δίκτυο πλέγματος. Στη περίπτωσή μας, το αφήσαμε ως είχε, καθώς δεν είχαμε στη διάθεσή μας Access Points συμβατά με δίκτυο Mesh.
Εάν θέλουμε, στην επιλογή Management IP, μπορούμε να θέσουμε μία σταθερή IP, προκειμένου να μην αλλάζει σε καμία περίπτωση, ωστόσο αυτό είναι θέμα του εκάστοτε διαχειριστή.
Αφού επιλέξουμε Accept terms στην επιλογή Service Terms, πατάμε Finish και μετά την επανεκκίνηση του ZoneDirector 1200, μπορούμε να μπούμε στο Web Interface με τα στοιχεία που είχαμε επιλέξει.
Web Interface
Ευρισκόμενοι στο Web Interface, βλέπουμε πλειάδα ρυθμίσεων, ενώ οι βασικές επιλογές είναι: Dashboard, Monitor, Configure και Administer.
Στο Dashboard, έχουμε μία συνοπτική εποπτεία των συμβάντων στο δίκτυό μας, όπως πχ αριθμός Access Points, περίληψη χρήσης, πιο πρόσφατες δραστηριότητες και άλλα. Με την επιλογή Monitor, πραγματοποιούμε παρακολούθηση των πάντων, όπως των Access Points, των WLANs, των wireless clients, τυχόν δικτύου Mesh, καθώς και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Στην επόμενη επιλογή Configure – όπως φανερώνει και η λέξη – ρυθμίζουμε και επεμβαίνουμε στα πάντα, όπως πχ στα WLANs, στην πρόσβαση, στα Access Points, στους χρήστες και σε πολλά άλλα.
Τέλος, έχουμε την επιλογή Administer, με την οποία μπορούμε – μεταξύ άλλων – να πάρουμε backup, αλλά και να αναβαθμίσουμε το firmware του ZoneDirector 1200, όπως κάναμε κατά τη δοκιμή, καθώς υπήρχε διαθέσιμη νεότερη έκδοση (9.9.0.0 build 212).
Σύνδεση Access Points στο ZoneDirector 1200
Από τη στιγμή που αποφασίσουμε σε ποια σημεία θα τοποθετήσουμε τα όποια Access Points, μένει να τα συνδέσουμε στον controller, προκειμένου να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του wireless δικτύου μας. Η σύνδεση νέων Access Points στον controller, είναι ιδιαίτερα εύκολη και δεν απαιτεί κάποια εξειδικευμένη ενέργεια από πλευράς μας, έτσι αρκεί να εξασφαλίσουμε την τροφοδοσία του εκάστοτε Access Point και να το συνδέσουμε σε κάποια Ethernet στο τοπικό μας δίκτυο. Ο ZoneDirector 1200 θα «ανακαλύψει» αυτόματα το νέο AP και θα πραγματοποιήσει ακόμη και αναβάθμιση εάν χρειάζεται. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το νέο Access Point αρχίζει να «φαίνεται» στο Web Interface, όπου πλέον είναι διαθέσιμο προς την όποια επέμβαση του διαχειριστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα χρειαστεί καμία απολύτως περαιτέρω ενέργεια, καθώς όλα έχουν πραγματοποιηθεί αυτόματα! Μετά την αυτόματη ενεργοποίηση ενός Access Point, στο Dashboard μπορούμε να δούμε τον συνολικό αριθμό ενεργών APs, στη στήλη Devices Overview στο πεδίο # of APs, όπου κατά τη δοκιμή ο συγκεκριμένος αριθμός έγινε 3. Επίσης, στην επιλογή Monitor και στον πίνακα Currently Managed APs, βλέπουμε – μεταξύ άλλων – όλα τα ενεργά APs, καθώς και την ένδειξη Connected.
Η γνώμη μας
Τα Access Points και ο Controller ZoneDirector 1200 της Ruckus Wireless, αποτελούν υπόδειγμα ασύρματης δικτύωσης, με πλήρως επαγγελματικές προδιαγραφές, ενώ η κάλυψη που επιτυγχάνεται, μπορεί να ξεκινάει από ένα δωμάτιο και να καταλήγει σε ένα αεροδρόμιο. Σε κάθε περίπτωση, η Ruckus θα σας καλύψει πλήρως, σε οτιδήποτε χρειάζεστε!
Info: MSS Electronics
Κεντρικό: Εμπειρίκου 7, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ: 2810 256210
Κατάστημα Αθηνών: Συγγρού 299, τηλ: 210 9373008
Αποθήκη: Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ: 2810 540020
Email: info@msselectronics.gr / account.ath@msselectronics.gr, Web: www.msselectronics.gr