Αναβάθμιση ψηφιακών δεκτών
Του Περικλή Παντολέων
H αναβάθμιση των ψηφιακών δεκτών, με τις νέες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει σε έναν «πολυχρησιμοποιημένο» δέκτη, κάποιες φορές τον μεταμορφώνει σε ένα νέο μηχάνημα!
Ένας ψηφιακός δέκτης, γενικά, είναι αυτό που του επιτρέπει το λογισμικό του να είναι. Αυτό σημαίνει ότι εάν το λογισμικό του εκάστοτε δέκτη είναι προσεγμένο και λειτουργικό, τότε αυτόματα ο δέκτης αποκτά τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, δηλαδή είναι προσεγμένος και λειτουργικός, εκτός βέβαια από τις συνδεσμολογίες του, οι οποίες δεν αλλάζουν.
Ευτυχώς για τους χρήστες, το λογισμικό ενός ψηφιακού δέκτη μπορεί να ανανεωθεί με ένα καινούργιο, το οποίο θα του προσθέσει νέες λειτουργίες ή θα του διορθώσει κάποια ελαττώματα, τα οποία «ξέφυγαν» από τη προσοχή των προγραμματιστών του λογισμικού. Εξάλλου, κάποιες φορές οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν περιμένουν να τελειοποιηθεί το λογισμικό στα εργαστήρια και ξεκινούν τη διάθεση ενός δέκτη στην αγορά, με την προοπτική να τελειοποιηθεί σύντομα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι ίδιοι οι χρήστες – συνήθως οι προχωρημένοι – βοηθούν την εκάστοτε κατασκευάστρια στην τελειοποίηση του λογισμικού, αποστέλλοντας μέσω e-mail, κατάλογο των όποιων ελαττωμάτων έχουν βρει κατά τη χρήση του δέκτη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με πολλά πακέτα λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για τα οποία οι προχωρημένοι χρήστες αποστέλλουν τα λεγόμενα “bug reports” ή, στα Ελληνικά, «αναφορές σφαλμάτων», οι οποίες βοηθούν ιδιαίτερα τις εταιρείες να διορθώσουν τις όποιες δυσλειτουργίες σε κάποια επόμενη έκδοση λογισμικού.
Αναφέραμε τα παραπάνω, για να τονίσουμε ότι εάν κάποιο λογισμικό παρουσιάσει κάποιο ελάττωμα, αυτό δεν σημαίνει ότι «τέλειωσαν όλα» και ο δέκτης θα παραμείνει με το συγκεκριμένο ελάττωμα για πάντα. Αντίθετα, το σίγουρο είναι ότι σε κάποια επόμενη έκδοση, το ελάττωμα αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει διορθωθεί, ενώ η αμεσότητα της διόρθωσης σχετίζεται έντονα με την ικανότητα της εκάστοτε κατασκευάστριας εταιρείας να «ακούει» τα αιτήματα των χρηστών. Κάποιες εταιρείες παρακολουθούν με μεγάλη επιμέλεια τις αναφορές των χρηστών (ουσιαστικά των πελατών τους) και σε σύντομο χρονικό διάστημα παρέχουν νέες εκδόσεις λογισμικού με αρκετές διορθώσεις και προσθήκες.
Για να μπορεί όμως ο χρήστης να εκμεταλλευτεί τις νέες εκδόσεις λογισμικού, θα πρέπει να γνωρίζει με ποιο τρόπο μπορεί να «φορτώσει» μία νέα έκδοση στον ψηφιακό του δέκτη, αλλά και πού θα τη βρει.
Αναβάθμιση μέσω USB
Η πλέον καθιερωμένη μέθοδος αναβάθμισης του λογισμικού ενός ψηφιακού δέκτη – δορυφορικού ή επίγειου – χρησιμοποιεί τη θύρα USB, η οποία εκτός από σύνδεση εξωτερικού μέσου για εγγραφή καναλιών, χρησιμοποιείται και για τη μεταφορά νέου firmware στον δέκτη, με σαφώς ευκολότερο και γρηγορότερο τρόπο, λόγω της πληθώρας των καλωδίων USB, αλλά και της αμεσότητας της συγκεκριμένης θύρας.
Ο τρόπος αναβάθμισης μέσω USB είναι λίγο-πολύ παρόμοιος σε όλους τους δέκτες. Αρχικά βρίσκουμε το site απ’ όπου θα κατεβάσουμε το αρχείο αναβάθμισης και στη συνέχεια αποθηκεύουμε το αρχείο σε ένα USB stick. Συνδέοντας το stick στον δέκτη, αρκεί να πλοηγηθούμε στα περιεχόμενά του και να πατήσουμε ΟΚ στο αρχείο ή να κατευθυνθούμε σε κάποιο μενού που σχετίζεται με το USB και να βρούμε την αντίστοιχη επιλογή για αναβάθμιση.
Αναβάθμιση μέσω δορυφόρου
Σαφώς ο πιο εύκολος τρόπος να αναβαθμίσει κανείς τον ψηφιακό του δέκτη είναι μέσω δορυφόρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ψηφιακοί δέκτες διαθέτουν αυτή την ευκολία. Για να παρέχει λογισμικό μέσω δορυφόρου μία κατασκευάστρια εταιρεία, θα πρέπει προφανώς να πληρώνει κάποιο ενοίκιο στον όποιο δορυφόρο, με αποτέλεσμα αυτή η μέθοδος να μην υιοθετείται από το σύνολο των κατασκευαστριών.
Όταν ένα λογισμικό αναβάθμισης για κάποιον ψηφιακό δέκτη διατίθεται μέσω δορυφόρου, αυτό ισχύει για μία συγκεκριμένη συχνότητα με τα αντίστοιχα ψηφιακά στοιχεία, ενώ είναι δυνατό να διατίθεται νέο λογισμικό σε περισσότερους από έναν δορυφόρους.
Στα μενού των δεκτών, η επιλογή για αναβάθμιση μέσω δορυφόρου αναφέρεται συνήθως σαν ‘firmware upgrade” ή στα ελληνικά, «αναβάθμιση», αλλά σαφώς και με άλλους τρόπους, ενώ συνήθως είναι εφικτή και η ακριβής εισαγωγή συχνότητας, πόλωσης και symbol rate, όπως και κατά τη χειροκίνητη ανίχνευση καναλιών. Άρα, ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων από ποιον δορυφόρο διατίθεται νέο firmware (λογισμικό), είτε από τις οδηγίες χρήσης, είτε από τον πωλητή από τον οποίο τον προμηθεύτηκε.
Όταν δοθεί η εντολή αναβάθμισης, συνήθως απαιτείται ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα λίγων δευτερολέπτων, μέχρι το υπάρχον λογισμικό να ανιχνεύσει την ύπαρξη ή όχι νέου και τότε αρχίζει η διαδικασία αναβάθμισης, η οποία δεν πρέπει να διακοπεί σε καμία περίπτωση, π.χ. λόγω διακοπής ρεύματος. Η εν λόγω διαδικασία διαρκεί συνήθως μερικά λεπτά και ανάλογα με τον δέκτη πραγματοποιείται αυτόματα ή όχι η επανεκκίνηση.
Οι βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε κάποιο νέο λογισμικό, συνήθως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας.
Οι δέκτες Nova και OTETV πραγματοποιούν πάντα αναβάθμιση μέσω δορυφόρου, παρέχοντας την μέγιστη ευκολία στους συνδρομητές και μάλιστα χωρίς την απαίτηση σχεδόν καμίας τεχνικής γνώσης, όπως άλλωστε πρέπει να ισχύει.
Αναβάθμιση απευθείας μέσω Ιnternet
H εναλλακτική λύση για αναβάθμιση κάποιου ψηφιακού δέκτη είναι η χρήση του Ιnternet μέσω κάποιου ftp server. Ανάλογα το μενού του δέκτη, υπάρχει περίπτωση να διατίθεται ένα αντίστοιχο μενού, το οποίο να παρέχει τη δυνατότητα απευθείας αναβάθμισης του δέκτη, σε περίπτωση ύπαρξης νέου λογισμικού. Η εν λόγω περίπτωση συναντάται κυρίως σε δέκτες και media boxes Android, στα οποία πολλές φορές εμφανίζεται ειδοποίηση ύπαρξης νέου λογισμικού και με ΟΚ, ξεκινά άμεσα η αναβάθμιση λογισμικού.
Αναβάθμιση μέσω σειριακής θύρας
Κάποιοι δέκτες διαθέτουν σειριακή θύρα η οποία δεν χρησιμοποιείται πλέον ιδιαίτερα, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις σώζει τη κατάσταση, όταν δεν είναι εφικτός κανένας άλλος τρόπος, κυρίως λόγω βλάβης του υπάρχοντος λογισμικού. Η σειριακή θύρα του H/Y και η αντίστοιχη σειριακή θύρα του ψηφιακού δέκτη, συνδέονται μεταξύ τους με καλώδιο null modem, το οποίο μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα ηλεκτρονικών ή στα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το συγκεκριμένο καλώδιο διαθέτει 3 αγωγούς και δύο θηλυκά βύσματα RS232. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας του δέκτη σας και να «κατεβάσετε» την τελευταία έκδοση λογισμικού για το μοντέλο που διαθέτετε, καθώς και ένα κατάλληλο πρόγραμμα, που συνήθως ονομάζεται loader και πραγματοποιεί τη χρονοβόρα μεταφορά του νέου λογισμικού στον δέκτη, μέσω των θυρών RS232. Συνήθως, για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του νέου firmware στον δέκτη, θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση του αποκωδικοποιητή σας. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διακοπεί η διαδικασία αναβάθμισης, π.χ. λόγω διακοπής ρεύματος.
Τip: Όταν «φορτώνετε» ένα νέο firmware στον ψηφιακό σας δέκτη, εάν πραγματοποιήσετε factory reset (εργοστασιακές ρυθμίσεις), θα ενεργοποιηθεί τυχόν νέα τράπεζα δεδομένων καναλιών, η οποία βρισκόταν ενσωματωμένη στο νέο λογισμικό, όμως μετά θα πρέπει να ξανατηλεφορτώσετε τα κανάλια, διότι θα έχουν σβηστεί όλα.
Σε πολλές περιπτώσεις, στο μενού αναβάθμισης παρέχονται επιλογές για φόρτωση μόνο του λογισμικού, του λογισμικού+loader, όλων ή μόνο της database καναλιών. Επίσης, παρέχεται και η δυνατότητα αποθήκευσης ενός backup σε ένα usb stick, προκειμένου να μην χάσουμε τα κανάλια, ωστόσο δεν «πετυχαίνει» στο 100% των περιπτώσεων.
Αναβάθμιση δεκτών Linux E2
Οι δέκτες με λειτουργικό Linux Enigma2, πλέον στη πλειοψηφία τους αναβαθμίζονται μέσω USB stick, με τη διαφορά ότι δεν κατευθυνόμαστε σε κάποιο μενού, διότι η αναβάθμιση ξεκινάει αφού ενεργοποιήσουμε τον δέκτη με το stick συνδεδεμένο. Συνήθως στο display εμφανίζεται ένα μήνυμα που μας προτρέπει να πατήσουμε κάποιο πλήκτρο της πρόσοψης, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει καν display, η αναβάθμιση μπορεί να ξεκινάει άμεσα και να ενημερωνόμαστε για την ολοκλήρωση της από κάποιο LED που θα αναβοσβήνει ή κάτι παρόμοιο.
Εν κατακλείδι
Η αναβάθμιση ενός ψηφιακού δέκτη μπορεί στη κυριολεξία να τον μεταμορφώσει, συνεπώς είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε πώς μπορείτε να «φορτώσετε» την τελευταία έκδοση λογισμικού που είναι διαθέσιμη. Σε κάθε περίπτωση, οι κερδισμένοι θα είστε εσείς.