ΕΕΤΤ και ΕΣΡ συζητούν για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών
Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του ΕΣΡ (Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης) και της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) βρίσκεται το διάστημα αυτό ο αριθμός των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που δύναται να λάβουν άδεια.
Το ΕΣΡ έχει ζητήσει ουσιαστικά «τεχνική βοήθεια» από την ΕΕΤΤ ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία με την όλη συζήτηση να παρακολουθείται στενά από την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ).
Το θέμα αναμένεται να έρθει εκ νέου στο προσκήνιο σύντομα μιας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΕΣΡ έχει λάβει τις απαντήσεις που ζήτησε και οι οποίες θα αναλυθούν περαιτέρω σε επόμενες συναντήσεις των στελεχών των δύο ανεξάρτητων αρχών.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν το ΕΣΡ θα επιμείνει στον αριθμό 4 ή αν θα ανοίξει το «παιχνίδι» για περισσότερους παίχτες, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές δυνατότητες και εγκαταλείποντας τη λογική της ακυρωθείσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας διαδικασίας, τόσες άδειες γιατί τόσες μπορούν να είναι βιώσιμες με βάση την διαφημιστική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση οι τεχνικές δυνατότητες είναι μεγάλες, όπως εξαρχής έχουν πει στελέχη της ΕΕΤΤ και όχι μόνον.
Η πιο πρόσφατη ανάλυση για το πόσα ιδιωτικά εθνικής εμβέλειας κανάλια χωρούν με βάση τις διαθέσιμες για την ιδιωτική τηλεόραση συχνότητες βρίσκεται σε παρουσίαση που είναι αναρτημένη στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ «Φάσμα Ραδιοσυχνοτήτων για την Επίγεια Τηλεοπτική Ευρυεκπομπή» η οποία έγινε στο ΕΣΡ στις 13 Φεβρουαρίου, ενώ το θέμα ανέλυσε διεξοδικά ο αντιπρόεδρος Τηλεπικοινωνιών της ΕΕΤΤ Νίκος Παπαουλάκης σε ομιλία – παρουσίαση που έκανε στις 28 Ιανουαρίου στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με θέμα «Τα γεγονότα και οι προοπτικές της ψηφιακής τηλεόρασης».
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Παπαουλάκη στην παρούσα φάση, που για τα ιδιωτικά κανάλια διατίθενται 4 πολυπλέκτες, με τεχνολογία για τους αποκωδικοποιητές DVB-T (η υφιστάμενη) χωράνε 48 κανάλια απλής ευκρίνειας (SD) ή 16 κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD). Θεωρητικά θα μπορούσαμε να μεταβούμε σε σχήμα simulcast (ταυτόχρονη μετάδοση) του ιδίου προγράμματος SD και HD και τότε θα χωρούσαν 12 κανάλια.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη του το ψηφιακό μέρισμα 2 που θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι πολυπλέκτες που διατίθενται στα ιδιωτικά κανάλια σε 3. Tότε σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ θα χωράνε αντίστοιχα 36 SD ή 12 HD και με simulcast 9 κανάλια με τους ίδιους αποκωδικοποιητές. Σε περίπτωση όμως που ληφθεί απόφαση για αλλαγή των αποκωδικοποιητών σε DVB-T2 δύναται να χωρέσουν 18, ενώ αν προτιμηθεί η ταυτόχρονη μετάδοση και με τις δύο τεχνολογίες αποκωδικοποιητών 12. Βεβαίως όλα τα σενάρια μετά το μέρισμα 2 προϋποθέτουν τη βέλτιστη διευθέτηση του φάσματος του στρατού.
Τεχνικά λοιπόν οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες από τον υφιστάμενο αριθμό των καναλιών ή των αδειών που επεχείρησε χωρίς επιτυχία να δώσει η κυβέρνηση το 2016. Το τι θα πράξει σχετικά το ΕΣΡ θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Είναι σαφές πως το αν τελικά θα έχουμε τηλεοπτικές άδειες, 27 χρόνια μετά την λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο οι αποφάσεις που θα ληφθούν, τόσο για τον αριθμό των αδειών όσο και για το τίμημα, θα είναι επαρκώς τεκμηριωμένες.
ΠΗΓΗ: infocom.gr