Επιλογή λογισμικού εκκίνησης σε Linux δέκτη
Σας δίνουμε ιδέες για τη λειτουργία multiboot στον δέκτη σας, προκειμένου να ξεκινάτε κάθε φορά με το λογισμικό που επιθυμείτε, εύκολα και γρήγορα!
Με την ευκαιρία της παρουσίασης-δοκιμής του νέου δέκτη Vu+Zero4K, σας παραθέτουμε έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο να επιλέγετε άμεσα κάθε φορά το λογισμικό με το οποίο επιθυμείτε να εκκινήσετε τον δέκτη σας! Πρόκειται για μία τροποποιημένη έκδοση του Open Multiboot, την “1.0A modded by Meo”, στην οποία έχουν γραφτεί εξαρχής μεγάλα τμήματα κώδικα, προκειμένου το εν λόγω plugin να μπορεί να δουλέψει με όλους τους δέκτες Vu Plus και κυρίως με τα περισσότερα γνωστά λογισμικά.
Σαν βάση για επιτυχημένο multiboot, επιλέξαμε το λογισμικό Open Blackhole, το οποίο αναβαθμίζεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Το εν λόγω λογισμικό δεν είναι μόνο Open Source, αλλά είναι και συμβατό με όλα τα PLi plugins, feeds και skins, ενώ υποστηρίζει online αναβάθμιση και όλα αυτά με τον «αέρα» του Black Hole. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκουμε τα γνωστά Green & Blue panels που είχαμε και στα μέχρι τώρα λογισμικά Black hole, καθώς επίσης και το Black Hole addons panel, ενώ έχουμε υποστήριξη Full HD Skin και φυσικά Kodi. Το συγκεκριμένο λογισμικό – όπως και το standard blackhole – υποστηρίζει μόνο τους αυθεντικούς δέκτες Vuplus, ενώ να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ανεξάρτητο project, από την ίδια ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα λογισμικά blackhole συνεχίζουν να διατίθενται και να αναβαθμίζονται κανονικά. Έτσι, για δέκτες vuplus, έχουμε 2 λογισμικά από την ίδια εξαιρετική ομάδα και η επιλογή ανήκει στους χρήστες.
Open Multiboot Vs Meoboot
Το βασικό πλεονέκτημα του Open Multiboot έναντι του παλαιότερου Meoboot, είναι ότι με την αλλαγή λογισμικού, χρησιμοποιεί τον Kernel και τους drivers του νέου λογισμικού κι έτσι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά χωρίς τα προβλήματα που προέκυπταν από την κοινή χρήση τους.
Η συγκεκριμένη τεχνική, επιτρέπει την απρόσκοπτη χρήση μεγάλου αριθμού λογισμικών και ειδικά την online αναβάθμισή τόσο των επιπλέον λογισμικών, όσο και του βασικού, χωρίς να προκαλούνται δυσλειτουργίες.
USB Format σε EXT4
Μία ιδιαίτερα σημαντική πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε προκειμένου να εγκαταστήσουμε το OpenMultiboot στο Open Blackhole, είναι το format ενός USB Stick τουλάχιστον 1 GB σε linux σύστημα αρχείων EXT4. Στο Open Black Hole, δεν λείπει το γνωστό Blue panel για επιλογή softcam, ενώ με ακόμη μία πίεση του μπλε πλήκτρου, εμφανίζεται η κάρτα Black Hole Settings, η οποία ανακτάται και μέσω της δεύτερης επιλογής του βασικού μενού Black Hole Apps. Στην εν λόγω κάρτα έχουμε πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως – μεταξύ άλλων – Device Manager, Usb Format Wizard, Dlna Client, Dlna Server, Record settings, Network Browser & Mountpoints και άλλα.
Για την εν λόγω ενέργεια, η επιλογή που μας ενδιαφέρει είναι η Usb Format Wizard, την οποία επιλέγουμε καταρχήν ΧΩΡΙΣ να έχουμε συνδέσει το στικάκι στον δέκτη. Στη συνέχεια μετά από προτροπή μηνύματος, συνδέουμε το στικάκι και επιλέγουμε σύστημα αρχείων EXT4, το οποίο είναι το κατάλληλο για τη λειτουργία multiboot.
Η επόμενη σημαντική ενέργεια, αφού πραγματοποιηθεί το φορμάτ και γίνει επανεκκίνηση του δέκτη, είναι το mount του αποθηκευτικού μας μέσου στη θέση media/usb και αυτό επιτυγχάνεται με τον Device Manager.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο Device Manager ανακτάται με 2 φορές πίεση του μπλε πλήκτρου και αφού εμφανιστεί η λίστα με τα αποθηκευτικά μέσα, επιλέγουμε το συγκεκριμένο στικάκι που έχουμε διαμορφώσει σε ext4 και με το κόκκινο πλήκτρο, αποκτάμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε θέσεις για mount.
Μετά την επανεκκίνηση, είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε το OpenMultiboot.
Εγκατάσταση Open Multiboot
Στη λίστα των plugins στην αντίστοιχη επιλογή του βασικού μενού ή απευθείας με το πράσινο πλήκτρο, επιλέγουμε Openmultiboot και εμφανίζεται μήνυμα-ερώτηση πού ακριβώς επιθυμούμε να εγκαταστήσουμε το plugin. Σαφώς θα πρέπει να επιλέξουμε τη θέση που έχουμε κάνει mount το στικάκι μας, δηλαδή media/usb, η οποία θα βρίσκεται σίγουρα ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές.
Αφού εγκατασταθεί το openmultiboot, θα δημιουργηθεί – μεταξύ άλλων – ο φάκελλος media/usb/open-multiboot-upload, στον οποίο θα πρέπει να ανεβάζουμε τα νέα λογισμικά προς εγκατάσταση. Να σημειωθεί ότι τα νέα λογισμικά θα πρέπει να ανεβαίνουν μέσα στο zip, όπως ακριβώς τα κατεβάζουμε από τα διάφορα sites και όχι αποσυμπιεσμένα.
Μετά το ανέβασμα του εκάστοτε λογισμικού, θα πρέπει στο plugin openmultiboot, να πατάμε το πράσινο πλήκτρο στο τηλεχειριστήριο, το οποίο αντιστοιχεί στην εντολή install για το συγκεκριμένο plugin.
Η διαδικασία εγκατάστασης νέου λογισμικού, διαρκεί αρκετά λεπτά συνεπώς θα πρέπει να κάνετε τη σχετική υπομονή.
Διαχείριση λογισμικών – Συμβατότητα
Με το open multiboot, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ικανό αριθμό λογισμικών, ωστόσο σας προτείνουμε να αρκεστείτε σε 3-4 λογισμικά για καθημερινή χρήση, καθώς όσο περισσότερα εγκαταστήσετε, τόσο το σύστημα θα αργεί κατά τις εκκινήσεις, διότι θα πρέπει να φορτώνει κάθε φορά τους video drivers όλων των λογισμικών.
Με εντολή Restart σε κάθε λογισμικό, εμφανίζεται κατά την εκκίνηση ένα μενού προς επιλογή λογισμικού εκκίνησης, μεταξύ όσων έχουμε εγκαταστήσει κάθε φορά. Στη δοκιμή μας εγκαταστήσαμε το τελευταίο Blackhole με απόλυτη επιτυχία και απρόσκοπτη λειτουργία.
Επίσης, στο open multiboot με το μπλε πλήκτρο εμφανίζεται η επιλογή να απενεργοποιήσουμε – εάν θέλουμε – το boot menu, προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί λίγο πιο γρήγορα. Η επιλογή λογισμικών σε αυτή τη περίπτωση, θα πραγματοποιείται μέσα από το open multiboot για την επόμενη εκκίνηση.
Με το Open Multiboot, μπορείτε να έχετε το Open Black Hole στην Flash και άλλα λογισμικά σε multiboot, όπως πχ OpenPLi, OpenATV, Blackhole και άλλα, χρησιμοποιώντας το καθένα κυρίως για τα πλεονεκτήματά του, όπως πχ το OpenBH για την αμεσότητα τηλεφόρτωσης των καναλιών multistream!