Κεραία για μεταφορά δεδομένων μέσω VHF στους δορυφόρους NORsat
Το Νορβηγικό Διαστημικό Κέντρο ανακοίνωσε την επιτυχή εγκατάσταση σημαντικών κεραιών και ανιχνευτών στους μικροδορυφόρους NORsat1 και NORsat2, που κατασκευάστηκαν από το Εργαστήριο Διαστημικής Πτήσης του Καναδά (SFL), και εκτοξεύτηκαν στις 14 Ιουλίου από το Καζακστάν. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η χρήση μίας μεγάλης κεραίας Yagi από το NORsat2, που θα παρέχει την πρώτη στο είδος της, μεταφορά δεδομένων μέσω VHF από το διάστημα (VDE).
Το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Σπουδών, με έδρα στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, έφτιαξε τους δύο μικροδορυφόρους για την παρακολούθηση ναυτιλιακής κίνησης, επικοινωνίες και επιστημονικές εφαρμογές, για λογαριασμό του Νορβηγικού Διαστημικού Κέντρου, με την υποστήριξη της Νορβηγικής Ακτοπλοϊκής Αρχής, του Space Norway και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Το VDE του NORsat2 θα επιτρέψει την αμφίδρομη επικοινωνία με πλοία, μέσω υψηλότερων ταχυτήτων. Σύμφωνα με το Νορβηγικό Διαστημικό Κέντρο, η πρόσθεση του VDE επιτρέπει μεγαλύτερη χωρητικότητα μηνυμάτων, βελτιωμένη αξιοπιστία παράδοσης μηνυμάτων, και αυξημένη κάλυψη επικοινωνίας από πλοίο σε πλοίο και από πλοίο σε στεριά, ακόμα και χωρίς οπτική επαφή. Η Kongsberg Seatex παρείχε τον εξοπλισμό VDE, ενώ η Space Norway θα προσαρμόσει την υπηρεσία ναυτιλιακής επικοινωνίας σε εμπορική μορφή.
Επιπλέον, οι NORsat1 και NORsat2 χρησιμοποιούν κεραίες Αυτόματου Συστήματος Ταυτοποίησης, ώστε να λαμβάνουν μηνύματα από πλοία. Επίσης ο NORsat1 επέκτεινε τέσσερεις ανιχνευτές Langmuir που αποτελούν τμήμα επιστημονικού εξοπλισμού από το πανεπιστήμιο του Όσλο, και είναι σχεδιασμένα για να μετρούν από το διάστημα τις επιδράσεις του καιρού στον εξοπλισμό επικοινωνιών και πλοήγησης.
Το SFL χρησιμοποίησε την πλατφόρμα μικροδορυφόρου νέας γενιάς NEMO για την ανάπτυξη των NORsat1 και NORsat2. Ο καθένας τους ζυγίζει περίπου 15 κιλά και έχει διαστάσεις 20x30x40 εκατοστών. Αυτοί οι μικροδορυφόροι ενσωματώθηκαν στις εγκαταστάσεις ανάπτυξης του SFL στο Τορόντο.