«Κόψτε» τις διαφημίσεις από τις εγγραφές σας
Του Περικλή Παντολέων
Με την ολοκλήρωση μιας εγγραφής ενός επίγειου ή δορυφορικού καναλιού, εγγράφονται και οι διαφημίσεις ανάλογα με την εκάστοτε εκπομπή. Τα σύγχρονα λογισμικά Linux Enigma 2 δέκτη, έχουν πλέον ενσωματώσει λειτουργίες μοντάζ απευθείας στον δέκτη, έτσι παρακάτω θα περιγράψουμε αναλυτικά τα βήματα!
Έχουμε δεχτεί πολλές ερωτήσεις για το αν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε τμήματα εγγραφών, απευθείας στον δέκτη, χωρίς να απαιτείται η μεταφορά του αρχείου στον υπολογιστή μας.
Η συγκεκριμένη λειτουργία, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε Linux Enigma 2 δέκτες, με εσωτερικό ή εξωτερικό σκληρό δίσκο, στον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί εγγραφές.
Σε γενικές γραμμές, οι λειτουργίες είναι ενσωματωμένες στα λογισμικά, έτσι το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να μάθετε …πώς γίνεται!
Το μοντάζ βασίζεται στις λειτουργίες του cutlist editor και σας επιτρέπει να αφαιρέσετε τμήματα από τις εγγραφές σας, εμφανίζοντας το μενού των εγγραφών, που θα δούμε παρακάτω!
Εμείς πραγματοποιήσαμε δοκιμές με λογισμικά SatDreamGr, Blackhole, Open Blackhole, OpenPLi αλλά και OpenATV.
Θα ξεκινήσουμε τη περιγραφή για OpenPLi και SatDreamGr, αφού – όπως είναι λογικό – η διαδικασία είναι παρόμοια για τα εν λόγω λογισμικά και θα επεκταθούμε και στις βασικές διαφορές που παρουσιάζουν τα υπόλοιπα λογισμικά.
Χρήση – Λειτουργίες σε OpenPLi και SatDreamGr
Με το πλήκτρο για εμφάνιση της λίστας εγγραφών, επιλέγουμε την εγγραφή που επιθυμούμε να μοντάρουμε και πατάμε το πλήκτρο Menu, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ένα σύνολο επιλογών, εκ των οποίων μάς ενδιαφέρει η «Επεξεργασία σημείων αποκοπής». Πατώντας ΟΚ στην εν λόγω επιλογή, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο, στο οποίο θα μπορέσουμε να επιλέξουμε ένα σημείο αποκοπής με ταυτόχρονη προεπισκόπηση της εγγραφής μας.
Πατώντας ΟΚ στο εν λόγω σημείο, εμφανίζεται μια κάρτα και επιλέγουμε την λειτουργία «Εκκίνηση αποκοπής εδώ». Στη συνέχεια, επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο βήμα, προχωρώντας πιο μπροστά στην εγγραφή, προκειμένου με ΟΚ να επιλέξουμε ένα δεύτερο σημείο αποκοπής και πάλι με ΟΚ να επιλέξουμε πλέον: «Τέλος αποκοπής εδώ». Στο μενού αποκοπής, θα δούμε στο timeline ότι η περιοχή προς αποκοπή είναι διαφοροποιημένη και η μαύρη γραμμή έχει διακοπεί.
Με exit επιστρέφουμε στο βασικό μενού των εγγραφών και επιλέγουμε τη λειτουργία “Execute cuts”. Με ΟΚ στην εν λόγω λειτουργία, θα εμφανιστεί ένα νέο μενού, στο οποίο θα κληθούμε να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η αποκοπή. Οι επιλογές ουσιαστικά είναι δύο και αφορούν στην πλήρη αντικατάσταση του αρχείου με το μονταρισμένο ή στην δημιουργία ενός νέου αρχείου με το ίδιο όνομα και την επέκταση cut. Η δεύτερη λύση είναι πιο ασφαλής, ενώ στη συνέχεια, μπορείτε να διαγράψετε πλήρως την αμοντάριστη εγγραφή, προκειμένου να μην μαζεύονται αρχεία που δεν χρειάζεστε στον δίσκο σας. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται λίγη προσοχή, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις το αρχείο με την προσθήκη «cut» στο όνομα είναι το αμοντάριστο και όχι το «κομμένο» όπως θα έπρεπε, άρα πριν διαγράψετε εξ ολοκλήρου κάποιο αρχείο, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για το σωστό.
Κατά την διάρκεια της λειτουργίας αποκοπής, εμφανίζεται ένα μήνυμα που μάς ενημερώνει ότι η εγγραφή μοντάρεται στο παρασκήνιο και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εμφανίζεται επίσης ένα τελευταίο μήνυμα ότι η λειτουργία ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Άλλες λειτουργίες
Στο μενού αποκοπής, θα βρείτε επιπλέον τις επιλογές «διαγραφή πριν από αυτό το σημείο» και διαγραφή μετά από αυτό το σημείο», οι οποίες είναι επίσης πολύ χρήσιμες για μοντάζ εγγραφών.
Στο μενού λίστας ταινιών, μπορείτε ακόμη να διαγράψετε πλήρως ένα αρχείο εγγραφής, καθώς και να το μετονομάσετε, για πιο άμεση εποπτεία στη λίστα εγγραφών.
Blackhole
Στο Blackhole, μία διαφοροποίηση, είναι ότι αφού ορίσετε και το σημείο τέλους αποκοπής, δεν χρειάζεται να επιστρέψετε και να βρείτε την εντολή Execute cuts, διότι η αποκοπή έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
OpenATV
Στο OpenATV, αφού εμφανίσετε τη λίστα εγγραφών, με το πλήκτρο μενού θα εμφανιστεί μία ιδιαίτερα μακροσκελής λίστα επιλογών, ανάμεσα στις οποίες θα βρείτε και τη γνωστή πλέον επιλογή «Επεξεργασία σημείων αποκοπής». Από αυτό το σημείο και πέρα, βαδίζουμε όπως στο Blackhole, που σημαίνει ότι και εδώ δεν θα χρειαστεί να βρούμε την εντολή Execute cuts, μετά το πέρας της αποκοπής.
Open Blackhole
Στο επίσης εξαιρετικό Open Blackhole, μετά την εμφάνιση της λίστας εγγραφών, θα αναζητήσετε την εντολή Cutlist Editor, ενώ στη συνέχεια και πάλι δεν θα χρειαστεί να επιβεβαιώσετε τις αποκοπές με την εντολή Execute cuts.
Σχόλια
Οι εν λόγω λειτουργίες είναι χρήσιμες, σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν συγκεκριμένες εγγραφές στον σκληρό δίσκο του δέκτη τους, αφαιρώντας όμως κάποια τμήματα, τόσο για πιο απρόσκοπτη τηλεθέαση, όσο και για εξοικονόμηση χώρου στον δίσκο, ή ακόμη και για τον λόγο ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με το μοντάζ σε υπολογιστή. Θα πρέπει να ενημερώσουμε, ότι τα σημεία αποκοπής στο τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα ομαλά, όπως θα ήταν με ένα πρόγραμμα video editing σε υπολογιστή, ωστόσο η συνολική λειτουργία υλοποιείται επιτυχώς και κυρίως ιδιαίτερα γρήγορα κι έτσι επιτυγχάνεται ο τελικός στόχος, που είναι η αφαίρεση τμημάτων της εγγραφής, στον σκληρό δίσκο του δέκτη μας, χωρίς καμία μεταφορά αρχείου σε υπολογιστή.