Νέο φάσμα εν όψει… – Ισορροπώντας στα κανάλια
Ανακτά σιγά-σιγά η ΕΕΤΤ το λειτουργικό της ρόλο και μάλιστα σε ένα ρόλο που ξέρει πολύ καλά και τον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς πολλές φορές και με διαφορετικές προεδρίες.
Μιλάμε βέβαια για την κατάρτιση ενός νέου διαγωνισμού φάσματος συχνοτήτων κινητής, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους -φυσικούς- παρόχους.
Ξεκίνησε λοιπόν η Δημόσια Διαβούλευση για 11 δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων στην ζώνη 1800 MHz που θα διατεθούν σε δύο φάσεις.
Ένα πακέτο 6 ζωνών θα είναι αντικείμενο διεκδίκησης εντός του 2017, ενώ οι υπόλοιπες 5 που μέχρι το 2020 ανήκουν στην Cosmote θα δημοπρατηθούν αργότερα, αν από το Μέγαρο αποφασίσουν να απέχουν από τη διεκδίκηση του πρώτου πακέτου των 6.
Η ΕΕΤΤ με τη σειρά της, με σκοπό να εντάξει το σύνολο των 11 περιοχών φάσματος στη δημοπρασία, προτείνει η διάρκεια των δικαιωμάτων χρήσης να είναι 15 έτη για τα δικαιώματα χρήσης φάσματος που λήγουν στις 5/12/2020 και 17 έτη και 10 μήνες για τα δικαιώματα που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2018 προκειμένου όλα τα δικαιώματα να λήξουν το 2035.
Όπως σημειώνεται από την Επιτροπή η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι τα νέα δικαιώματα χρήσης φάσματος λήγουν την ίδια ημερομηνία, γεγονός που διευκολύνει τους παρόχους για τη δημιουργία των επιχειρηματικών τους πλάνων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με πόσο και ποιο φάσμα χρειάζονται.
Επίσης επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση του φάσματος από την ΕΕΤΤ με τη διάθεση του μέσω μεγάλων διαγωνισμών.
Λογική τοποθέτηση θα λέγαμε και εμείς με τη σειρά μας, αφού οι εταιρείες θα μπορέσουν να καταρτίσουν ολοκληρωμένα σχέδια προς τους μετόχους τους.
Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της διαδικασίας η ΕΕΤΤ ορίζει ρητά ότι οι φυσικοί πάροχοι δικτύου, δεν μπορούν να αρνούνται τη συνεννόηση με όσους επιθυμούν να γίνουν εικονικοί πάροχοι. Μμμμ… Γάμος με το στανιό; Φωτογραφικό μοιάζει τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά ας το δούμε κι αυτό…
Ισορροπώντας στα κανάλια
Τις ισορροπίες με την πολιτική ηγεσία προσπαθεί να κρατήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, προσπαθώντας να μην αποδομήσει τελείως την περσυνή πρωτοβουλία Παππά και το διαγωνισμό για τα κανάλια.
Αν και καταθέτοντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, άφησε πίσω την περιβόητη έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, κράτησε τον αριθμό των καναλιών χαμηλά, δηλώνοντας ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα μπορούν να υποστηριχτούν με ασφάλεια 5 και υπό προϋποθέσεις 6 κανάλια.
Ο αντιπρόεδρος όμως -που βρέθηκε στο στόχαστρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για τουλάχιστον ένα χρόνο- κράτησε την αρχική του γραμμή και υποστήριξε ότι έως το τέλος του 2017 μπορεί να έχει ενσωματωθεί η τεχνολογία Τ2, που επιτρέπει την λειτουργία από 9 έως 18 εκπομπών προγράμματος.
Θα έλεγε κάποιος ότι σε πρώτη ανάγνωση, παρατηρείται ένας διχασμός εκτιμήσεων εντός της ΕΕΤΤ.
Διαβάζοντας όμως πίσω από τις λέξεις, παρατηρούμε ότι ο κ. Τσαμάκης, δεν φαίνεται να συνυπολογίζει στον αριθμό που δηλώνει, τα κρατικά κανάλια τα οποία, ως γνωστό, έχουν τους δικούς τους πολυπλέκτες.
Άρα ουσιαστικά η εκτίμηση (που απορρέει άλλωστε από γραπτή έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ Χρήστο Καψάλη) δεν έχει καμία απόκλιση.
Καταλαβαίνουμε βέβαια, ότι μία από τις δουλειές του νέου προέδρου της ΕΕΤΤ είναι να στρογγυλέψει τις γωνίες και να αποφύγει τριβές με τα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια, γιατί είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι οι συγκρούσεις και οι βεντέτες δεν οδηγούν πουθενά.
Source: Newsletter Weekly Telecom