Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον CPR 305/2011 EU
Η ΒΙΟΚΑΛ σας ενημερώνει για τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Δομικών Προϊόντων ή διεθνώς CPR – Construction Product Regulation, στον οποίο υπόκεινται όλα τα καλώδια που χρησιμοποιούνται στις δομικές κατασκευές και μόνιμες εγκαταστάσεις.
Ο CPR είναι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δομικών Προϊόντων που αποσκοπεί στην μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς σε κτίρια και μόνιμες κατασκευές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταξινομεί τα προϊόντα κατασκευών που τοποθετούνται, με βάση ενιαίους ελέγχους και μετρήσεις που έχει καθορίσει. Ο Κανονισμός εφαρμόζεται στα δομικά προϊόντα από τον Ιούλιο του 2013.
Η επίσημη έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού στα καλώδια είναι από τις 10 Ιούνιου 2016 και μετά από μεταβατική περίοδο ενός έτους, τέθηκε σε υποχρεωτική ισχύ από 1 Ιουλίου 2017.
CPR και Καλώδια
Στον CPR 305/2011 υπόκεινται όλα τα καλώδια που χρησιμοποιούνται στις δομικές κατασκευές και μόνιμες εγκαταστάσεις. Ορίζει και κατηγοριοποιεί τα καλώδια με βάση την αντίδρασή τους στην φωτιά και την απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών, μετά από μια σειρά ελέγχων και μετρήσεων μόνο από κοινοποιημένους και εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς φορείς.
Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου 2017, κανένα καλώδιο που ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, δεν επιτρέπεται να τοποθετηθεί σε κτίριο αν δεν έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό.
Τα πιστοποιημένα καλώδια βάσει CPR απαιτείται να έχουν:
-Αναγραφόμενη την Κλάση (Euroclass) στην συσκευασία τους
-Σήμανση CE στην συσκευασία τους, που υποδηλώνει την συμμόρφωση του καλωδίου με τον Κανονισμό
-Δήλωση Επιδόσεων
Ταξινόμηση Καλωδίων
Τα καλώδια ταξινομούνται σε 7 βασικές κλάσεις (Euroclasses) με βάση το σύστημα αξιολόγησης τους, σύμφωνα με ΕΝ 50575, όπως φαίνεται στον πίνακα 1.
Η βασική παράμετρος ταξινόμησης εκτιμά την συνεισφορά του καλωδίου στην μετάδοση της φλόγας με διαβαθμίσεις μεταξύ «Aca – δεν συνεισφέρει καθόλου» και «Fca- μεταδίδει την φλόγα».
Συμπληρωματικά, έχουν καθοριστεί τρεις επιπλέον παράμετροι ταξινόμησης:
* Η εκπομπή του καπνού
(s = καπνός – διαβαθμίσεις μεταξύ s1: υψηλή ορατότητα και s3: χαμηλή ορατότητα)
* Τα σωματίδια που απελευθερώνονται από το καλώδιο κατά την καύση
(d = σωματίδια – διαβαθμίσεις μεταξύ d0: καθόλου σωματίδια και d2:μεγάλη ποσότητα σωματιδίων )
* Η οξύτητα του καπνού
(a = οξύτητα – διαβαθμίσεις μεταξύ a1: χαμηλής επικινδυνότητας και a3:υψηλής επικινδυνότητας)
Έτσι, π.χ. ένα καλώδιο, μετά από τις σχετικές μετρήσεις από κοινοποιημένο φορέα έχει προκύψει ότι ανήκει στην κλάση :
Class Dca – s2, d2, a1
CPR και Κατασκευαστές
Για να μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά οι κατασκευαστές, σύμφωνα με τον κανονισμό, οφείλουν να ακολουθήσουν την διαδικασία πιστοποίησης κατά CPR. Η διαδικασία περιλαμβάνει:
– Τον έλεγχο και τον προσδιορισμό της Κλάσης Επίδοσης του καλωδίου, όσον αφορά την αντίδραση του στην φωτιά , σύμφωνα με EN 50575, μόνο από κοινοποιημένο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Την έκδοση της σχετικής Δήλωσης Επιδόσεων του καλωδίου(Declaration of Performance-DOP), βάσει των μετρήσεων του κοινοποιημένου φορέα. Στην DOP αναγράφονται τα στοιχεία του καλωδίου και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του. Επιπλέον, ο κατασκευαστής δηλώνει επισήμως ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την εγκυρότητα και την ορθότητα των αναγραφόμενων.
– Την τοποθέτηση νέας ετικέτας στην συσκευασία του καλωδίου, με την σήμανση CE, η οποία δηλώνει ότι είναι συμβατό με τον CPR. Επιπλέον στην νέα ετικέτα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται:
* Ο αριθμός της Δήλωσης Επιδόσεων
* Ο κωδικός του κοινοποιημένου φορέα πιστοποίησης
* Η Κλάση CPR
* Το πρότυπο CPR
* Το έτος της αρχικής πιστοποίησης
* H περιγραφή χρήσης του καλωδίου
CPR και Εισαγωγείς/Διανομείς
Οι εισαγωγείς και οι διανομείς οφείλουν να διασφαλίσουν ότι :
– Ο κατασκευαστής-προμηθευτής τους έχει συμμορφωθεί πλήρως με τον CPR
– Αναγράφεται η σήμανση CE στην συσκευασία του καλωδίου
– Διαθέτουν όλα τα σχετικά νόμιμα έγγραφα
– Τα προϊόντα έχουν μεταφερθεί και αποθηκευτεί στον χώρο τους ασφαλώς, ώστε να μην έχει μεταβληθεί η κλάση στην οποία έχουν καταταχθεί
CPR και Μελετητές
Οι μελετητές και όσοι προδιαγράφουν τα καλώδια, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι είναι πλήρως συμμορφούμενα κατά CPR ανάλογα με την εφαρμογή τους, όπως ορίζεται από την τοπική νομοθεσία.
CPR και Εγκαταστάτες/Τελικοί Χρήστες
Οι εγκαταστάτες και οι τελικοί χρήστες πριν την τοποθέτηση του καλωδίου πρέπει να είναι σίγουροι ότι:
– Το καλώδιο είναι συμμορφούμενο κατά CPR (CE, DOP)
– Είναι το κατάλληλο για την συγκεκριμένη εφαρμογή, βάσει της τοπικής νομοθεσίας.
CPR και ΒΙΟΚΑΛ
Όλα τα καλώδια της ΒΙΟΚΑΛ είναι πιστοποιημένα με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Δομικών Προϊόντων 305/2011 EU από τον Απρίλιο 2017.
Τα καλώδια της είναι πιστοποιημένα από τον κοινοποιημένο φορέα του Λονδίνου Interscience Fire Laboratory, (Νotified Body No 2700) , από τον Μάρτιο 2017.
Τα ομοαξονικά καλώδια Vector έχουν ενταχθεί κυρίως στην Κλάση Eca και κάποιοι τύποι στην Κλάση Dca.
Η κλάση CPR και ο μοναδικός αριθμός της Δήλωσης Επίδοσης (DOP) του κάθε καλωδίου αναγράφεται στο φύλλο τεχνικών χαρακτηριστικών του κάθε καλωδίου, που θα βρείτε εύκολα στην ιστοσελίδα μας www.biokal.gr.
Οι νέες ετικέτες στις συσκευασίες τους έχουν την σήμανση CE, βάσει της αντίδρασης τους στην φωτιά και αναγράφεται η κλάση ταξινόμησης, όπως επίσης και ο κωδικός του εγκεκριμένου εργαστηρίου που έγινε ο έλεγχος.
Επιπλέον οι Δηλώσεις Επιδόσεων (DOP) των καλωδίων της ΒΙΟΚΑΛ είναι διαθέσιμες από τα τέλη Απριλίου 2017.
Info: ΒΙΟΚΑΛ Α.Ε. – Βιομηχανία Ειδικών Καλωδίων, Πεντάλοφος-Θεσσαλονίκη, Τ.Θ. 10229 Τ.Κ. 54110 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 787202 | F: 2310 787977 | info@biokal.gr