Οπτική επαφή με τους δορυφόρους
Μπορεί οι δορυφόροι να κατανέμονται κατά μήκος του γεωστατικού τόξου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τους «δούμε» όλους. Ποιους δορυφόρους μπορούμε να λαμβάνουμε και ποια προβλήματα οπτικής επαφής υπάρχουν;
Ο τρόπος με τον οποίο «φαίνονται» οι δορυφόροι από το σημείο που βρισκόμαστε, εξαρτάται άμεσα από την εκάστοτε τοποθεσία μας, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις, το σύνολο των δορυφόρων φαίνεται σε ένα τόξο, το οποίο φθάνει σε ένα μέγιστο ύψος ακριβώς επάνω από το σημείο της ευθείας του Γεωγραφικού μας Νότου, και χαμηλώνει σταδιακά προς τα δύο άκρα του ορίζοντα.
Η κατανομή των δορυφόρων επάνω στο γεωτόξο, διαφέρει για την εκάστοτε τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε, συνεπώς θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δύο βασικά πράγματα: τις συντεταγμένες της τοποθεσίας μας και τον δορυφόρο που πιθανόν βρίσκεται στη τροχιακή θέση που συμπίπτει με το γεωγραφικό μας μήκος.
Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι είναι πιθανό να μην βρίσκεται κανένας δορυφόρος ακριβώς στην ίδια τροχιακή θέση με το γεωγραφικό μας μήκος, αλλά σίγουρα θα βρίσκεται κάποιος σε παραπλήσια θέση. Έτσι, για παράδειγμα, η Αθήνα έχει γεωγραφικό μήκος 23.7οΕ, ενώ στην αντίστοιχη τροχιακή θέση βρίσκεται ο δορυφόρος Astra 3B (23.5oE), o οποίος λαμβάνεται στην Ελλάδα και στις 26οΕ βρίσκονται οι Badr 4/5/6, οι οποίοι λαμβάνονται γενικά με διαφοροποιήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς στο μυαλό του τη σειρά των δορυφόρων από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά ή το αντίθετο, η οποία φυσικά δεν αλλάζει. Γνωρίζοντας τις συντεταγμένες της τοποθεσίας μας και έχοντας στο μυαλό μας τη σειρά των δορυφόρων, μπορούμε άμεσα να έχουμε μία εκτίμηση για τη σχετική θέση τους ως προς τον ορίζοντά μας.
Με τον συνδυασμό των παραπάνω δεδομένων, μπορεί κανείς να προσαρμόζει κάθε φορά την τοποθέτηση των δορυφόρων επάνω στο γεωτόξο, αλλά και να γνωρίζει τη σχετική τους θέση ως προς τον ορίζοντα.
Η γραμμή που ενώνει όλους τους δορυφόρους σχηματίζει μία καμπύλη με το μέγιστο ύψος ακριβώς στην ευθεία του γεωγραφικού μας Νότου, η οποία σταδιακά αρχίζει να χαμηλώνει προς τα άκρα, δηλαδή προς την Ανατολή και τη Δύση.
Το παραπάνω φαινόμενο σημαίνει ότι κάποια στιγμή, η νοητή γραμμή που ενώνει τους δορυφόρους χάνεται «κάτω» από τον ορίζοντα. Εάν κάποιος δορυφόρος βρίσκεται σε σημείο της νοητής γραμμής που χάνεται «κάτω» από τον ορίζοντα, τότε πολύ απλά δεν είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε λήψεις από τον εν λόγω δορυφόρο. Η περίπτωση αυτή είναι η περισσότερο τυπική και δεν επιδέχεται καμία απολύτως υπέρβαση, με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτε.
Όσον αφορά το σημείο του γεωτόξου στο οποίο σταματάει η δυνατότητα λήψης, αυτό μπορεί να καθοριστεί θεωρητικά επακριβώς, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως η λήψη δυσκολεύει σημαντικά, πριν από το θεωρητικό σημείο στο οποίο σταματάει η οπτική επαφή με τον δορυφόρο. Για την πληρότητα της αναφοράς, αυτό συμβαίνει γιατί στους δορυφόρους που βρίσκονται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα (ανύψωση κεραίας μικρότερη των 5-6 μοιρών), το «πιάτο» λαμβάνει μεγάλη ισχύ «θορύβου εδάφους», με το ανάλογο αποτέλεσμα, δηλαδή τη δυσκολία της λήψης.
Άλλα προβλήματα οπτικής επαφής
Δυστυχώς, η περίπτωση που ανέφερα παραπάνω δεν είναι η μοναδική που αποτελεί εμπόδιο στην οπτική επαφή με κάποιους δορυφόρους. Ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται η οικία μας και τα γύρω αντικείμενα, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που αποβαίνουν «μοιραίες» στην οπτική επαφή με κάποιους δορυφόρους.
Όταν το «πιάτο» πρόκειται να τοποθετηθεί στην ταράτσα, είναι αρκετά πιθανό να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα οπτικής επαφής, ειδικά εάν πρόκειται για ταράτσα πολυκατοικίας και σταθερή σκόπευση σε δορυφόρο όχι πολύ μακριά από τον γεωγραφικό μας Νότο. Μεγαλύτερες πιθανότητες προβλήματος οπτικής επαφής έχουν πάντα τα κινητά «πιάτα», όταν πρόκειται να πραγματοποιούν λήψεις και σε «ακραίους» δορυφόρους, ειδικά εάν πρόκειται για μονοκατοικίες ή γενικότερα, κτίρια χαμηλότερα των 3 ορόφων.
Τα περισσότερα προβλήματα οπτικής επαφής προκύπτουν όταν το κάτοπτρο τοποθετείται σε μπαλκόνι, ενώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα (έως απογοητευτικά), όταν πρόκειται για μπαλκόνι χαμηλού ορόφου, π.χ. από υπερυψωμένο ισόγειο ή πρώτο όροφο.
Όσον αφορά τα μπαλκόνια, θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψη ότι σε ένα μπαλκόνι που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του σπιτιού, δεν υφίσταται καμία δυνατότητα δορυφορικής λήψης ή με άλλα λόγια, η τοποθέτηση δορυφορικού «πιάτου» δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.
Σε ένα ανατολικό μπαλκόνι, η δυνατότητα δορυφορικής λήψης περιορίζεται στους ανατολικούς δορυφόρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι π.χ. μπορούμε να «πιάσουμε» Hot Bird επειδή βρίσκονται στις 13 μοίρες Ανατολικά, διότι πολύ απλά οι Hot Bird βρίσκονται δυτικότερα του γεωγραφικού Νότου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Άρα, σε ένα ανατολικό μπαλκόνι, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε λήψεις σε δορυφόρους που βρίσκονται από το κέντρο του γεωτόξου (ως προς εμάς) και προς τα Ανατολικά. Αντίστοιχα, σε ένα δυτικό μπαλκόνι, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε λήψεις σε δορυφόρους που βρίσκονται από το κέντρο του γεωστατικού τόξου και προς τα Δυτικά.
Όσον αφορά τα νότια μπαλκόνια, ναι μεν είναι τα ιδανικότερα για τοποθέτηση «πιάτου», όμως η εκάστοτε καταλληλότητά τους εξαρτάται από τον όροφο και τα απέναντι κτίρια, αλλά και από τη μορφή του μπαλκονιού.
Ένα παράδειγμα της χειρότερης περίπτωσης νότιου μπαλκονιού είναι ένα «πιάτο» σε υπερυψωμένο ισόγειο, με ψηλές πολυκατοικίες σε όλο το μήκος της απέναντι πλευράς του δρόμου. Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο, εάν στο πεζοδρόμιο της πλευράς μας βρίσκονται ψηλά δέντρα του Δήμου.
«Δείτε» τον δορυφόρο, πριν το «πιάτο»
Για οποιαδήποτε περίπτωση θέλουμε να πραγματοποιήσουμε έλεγχο οπτικής επαφής με κάποιον δορυφόρο που μας ενδιαφέρει, ευτυχώς πλέον υπάρχει εύκολος τρόπος και δεν είναι άλλος από τις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Σαφώς, είναι καλύτερα να είμαστε σίγουροι από πριν ότι όντως «βλέπουμε» τον ή τους δορυφόρους που μας ενδιαφέρουν, παρά να προχωρήσουμε σε μία εγκατάσταση πιάτου «στα τυφλά», ξοδεύοντας μάλιστα και κάποια χρήματα, και μετά να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα προβλήματα οπτικής επαφής.
Οι εφαρμογές για τα δορυφορικά που διατίθενται για Android smartphones, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα και προσφέρουν μια σειρά αξιόλογων εργαλείων για κάθε περίπτωση, με αποτέλεσμα να μπορούμε να μετατρέψουμε το κινητό μας σε ένα άριστο εργαλείο για τις εξής κυριότερες εφαρμογές:
- Επισκόπηση οπτικής επαφής με δορυφόρο
- Εύρεση γωνιών σκόπευσης
- Έλεγχος σήματος με Sat Finder
- Μέτρηση γωνιών με κλινόμετρο
- Streaming καναλιών στο κινητό μας
- Τηλεκοντρόλ δέκτη Enigma 2
- Πλήρης διαχείριση δέκτη Enigma 2
- Αποθήκευση στιγμιότυπων
- Ανάκτηση ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος
Από τη στιγμή που έχουμε κάνει login στον Google λογαριασμό μας, η εγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω του υπολογιστή μας, αρκεί το κινητό μας εκείνη τη στιγμή να είναι συνδεδεμένο στο τοπικό μας δίκτυο μέσω WiFi.
Σαφώς, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις εφαρμογές και απευθείας από το κινητό ή το tablet μας στο Google Play και να κάνουμε tap στην επιλογή Εγκατάσταση.
Οι περισσότερες εφαρμογές έχουν ιδιαίτερα πρόσφατη τελευταία ενημέρωση, ενώ να σημειώσουμε ότι γενικά στις δωρεάν εφαρμογές, δεν θα αποφύγετε τις διαφημίσεις, κάτι που δεν ισχύει στα apps επί πληρωμή.
Παράδειγμα με την εφαρμογή SatFinder
Η εφαρμογή SatFinder (Maciej Grzegorczyk) είναι από τις πιο αξιόλογες για επισκόπηση οπτικής επαφής με δορυφόρο, ενώ διαθέτει και λειτουργία εύρεσης καναλιών βάσει κλειδιών αναζήτησης, κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις.
Επίσης, η σκόπευση των δορυφόρων είναι από τις πιο ξεκάθαρες στην οθόνη, όπως επίσης και η ένδειξη αζιμούθιου, η οποία χρησιμοποιεί google maps.
Αφού ενεργοποιήσετε το GPS και ξεκινήσετε την εφαρμογή, θα δείτε τις γεωγραφικές συντεταγμένες σας, την οδό σας με καλή προσέγγιση, τον δορυφόρο Astra 1 καθώς και το αζιμούθιο στο οποίο βρίσκεται εκείνη τη στιγμή το κινητό σας.
Με tap στο εικονίδιο του μεγεθυντικού φακού, εμφανίζεται η λίστα των θεωρητικά ορατών δορυφόρων στη περιοχή σας, απ’ όπου μπορείτε να επιλέξετε έναν κάθε φορά. Στη συνέχεια με tap στο εικονίδιο του χάρτη, θα εμφανιστεί ο χάρτης Google με κέντρο τη τοποθεσία σας, ένα πράσινο τοξάκι και μία κόκκινη ευθεία. Στρέφοντας το κινητό σας έτσι ώστε το πράσινο τοξάκι ευθυγραμμιστεί με την κόκκινη γραμμή, έχετε βρει το σωστό αζιμούθιο με εποπτεία της κατεύθυνσης επάνω στο χάρτη, γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα.
Με tap στις κάθετες τελείες επάνω δεξιά, εμφανίζονται οι επιλογές AR View, GPS Mode, settings, SatFinder Pro, channels db και help.
Με την επιλογή AR View, στρέφοντας τη κάμερα του κινητού μας προς τον δορυφόρο, έχουμε τη σωστή επισκόπηση, όταν ο κύκλος συμπέσει στο κέντρο και γίνει πράσινος. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την οπτική μας επαφή.
Στην επιλογή channels db, μπορούμε να ψάξουμε για οποιοδήποτε κανάλι συνδρομητικό ή ελεύθερο και να ανακαλύψουμε από ποιους δορυφόρους εκπέμπει, εισάγοντας όνομα καναλιού, γλώσσα, TV ή Radio, ελεύθερο ή όλα.
Καλές δοκιμές!