Οι προμηθευτές της Apple εμφανίζονται απρόθυμοι να μεταφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ
Παρά τις διαβεβαιώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ότι με κάποιον τρόπο θα καταφέρει να πείσει την Apple να μεταφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ, αρκετοί προμηθευτές της εταιρείας στην Κίνα δε διστάζουν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους σε μια τέτοια προοπτική.
Η ιστοσελίδα Apple Insider αναφέρει ότι η Foxconn ήταν η μόνη από τους μεγάλους προμηθευτές της Apple που διέθεσαν κάποιο χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τις οικονομικές προοπτικές μιας τέτοιας κίνησης.
Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα αναφέρει: «Προμηθευτές όπως η Lens Technologies, μια εταιρεία προμήθειας γυαλιού για τα iPhone, δεν εξετάζει σε καμιά περίπτωση να μεταφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ. Οι λόγοι της άρνησης είναι οι υψηλοί μισθοί των εργαζομένων, καθώς και η απροθυμία του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ να δεχθεί μεταβλητά ωράρια ανάλογα με την αύξηση ή την πτώση της ζήτησης των προϊόντων».
Άλλες εταιρείες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η υπάρχουσα αλυσίδα προμηθευτών στη Κίνα δε θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο στις ΗΠΑ, χωρίς να μειωθεί σε κάποιο βαθμό η αποδοτικότητα. Όλα αυτά λειτουργούν αποθαρρυντικά και δύσκολα κάποια εταιρεία θα αποφασίσει να κάνει μια τέτοια κίνηση.
Η εκλογή του Donald Trump έκανε την Apple να ρωτήσει τους συνεργάτες της, όπως την Foxconn και την Pegatron, σχετικά με τη βιωσιμότητα του σχεδίου μεταφοράς της παραγωγής στις ΗΠΑ. Η Foxconn συμφώνησε να εξετάσει την ιδέα, με την Pegatron να εμφανίζεται αρνητική από την πρώτη στιγμή. Τα κίνητρα του Trump μπορεί να αποσκοπούν στο ευρύτερο καλό, όμως ο ίδιος αγνοεί πλήρως την πολυπλοκότητα του τρόπου λειτουργίας της Apple. Η μεταφορά της παραγωγής από κινεζικά εργοστάσια στις ΗΠΑ και η πρόσληψη του απαραίτητου εργατικού δυναμικού, όχι μόνο δεν είναι κάτι το πρακτικά εφικτό, αλλά αγγίζει και τα όρια του αδυνάτου από οικονομική άποψη.
Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται εύκολα και από την ίδια την πραγματικότητα. Η Apple είχε αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην κατασκευή του Mac Pro στις ΗΠΑ. Το Bloomberg είχε αναφέρει προσφάτως επί του θέματος: «Το χαρακτηριστικό γυαλιστερό εξωτερικό μέρος του Mac Pro ανάγκασε την Apple να κατασκευάσει τα δικά της εργαλεία για την παραγωγή του και έπειτα να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και να περιορίσει τη δυνατότητα της Apple να δημιουργήσει απαραίτητο αριθμό μονάδων, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση. Έχοντας περάσει τρία χρόνια, το Mac Pro σύντομα θα αναβαθμιστεί με καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ορισμένα στελέχη της Apple υπογράμμισαν την ανάγκη μεταφοράς της παραγωγής στην Ασία, εξαιτίας των προαναφερθέντων προβλημάτων».
Με μια συσκευή, όπως το iPhone, όπου πάνω από 100 εκατομμύρια συσκευές διατίθενται κάθε χρόνο, η Apple χρειάζεται να βασίζεται σε προμηθευτές οι οποίοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Εν συντομία, η ευελιξία των προμηθευτών της Κίνας δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη. Επομένως, ο Trump μπορεί να προβαίνει σε δηλώσεις σχετικά με το τι αναμένει να κάνουν οι αμερικανικές εταιρείες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τις εμποδίσει να αναθέτουν την παραγωγή των συσκευών σε Κινέζους προμηθευτές.
ΠΗΓΗ: digitallife.gr