Στους 7 οι ραδιοδίαυλοι της χώρας – επιτυχής κατάληξη στο SEDDIF
Η διαπραγμάτευση με τις 13 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο SEDDIF (South Eastern Digital Dividend Implementation Forum) που αφορά στο συντονισμό των συχνοτήτων ολοκληρώθηκε με επιτυχία για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, υπό την εποπτεία της οποίας έγιναν οι διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα με το νέο πλαίσιο συμφωνίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης επιτυγχάνει τα εξής:
- Πλήρες σχέδιο συχνοτήτων το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον 7 ραδιοδιαύλους για όλες τις περιοχές απονομής. Επίλυση του προβλήματος της έλλειψης συχνοτήτων στην περιοχή του Αιγαίου και ιδίως στην περιοχή των Κυκλάδων.
- Δυνατότητα σχεδιασμού ισορροπημένων δικτύων σε όλη την Ελλάδα. Συνολική συμφωνία με την Ιταλία, κάτι πολύ σημαντικό για τις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας που υπέφεραν από πλήθος παρεμβολών από τη γειτονική χώρα.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας δήλωσε σχετικά: «Άλλη μια μεγάλη εκκρεμότητα της χώρας μας στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και του φάσματος επιλύθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα συμφέροντά μας. Με την ολοκλήρωση του συντονισμού με τις γειτονικές χώρες ανοίγει αφενός ο δρόμος για την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G στην Ελλάδα, και την αποκόμιση υψηλού τιμήματος από την διάθεση της εν λόγω φασματικής περιοχής για εμπορική εκμετάλλευση. Αφετέρου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ομαλή και ισορροπημένη ανάπτυξη των δικτύων ψηφιακής τηλεόρασης για την επόμενη εικοσαετία και την εισαγωγή στο μέλλον νέων περισσότερο εξελιγμένων τεχνολογιών στον χώρο της ψυχαγωγίας. Με την αίσια ολοκλήρωση αυτής της πολύπλοκης και δυσχερούς διακρατικής συμφωνίας με 13 γειτονικές χώρες αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πως η «νίκη αγαπάει την προετοιμασία» και πως όταν εργαζόμαστε με συστηματικό και συνεργατικό τρόπο, τα οφέλη για την πατρίδα μας είναι πάντα υψηλά».
Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εργάστηκε στις διαπραγματεύσεις με ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υψηλής κατάρτισης στελέχη της καθώς και με την τεχνική υποστήριξη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών).