Τα πάντα για τον έλεγχο κίνησης κατόπτρων
Toυ Περικλή Παντολέων
Οταν αποκτήσει κανείς ένα κινητό κάτοπτρο, στη συνέχεια θα κληθεί να εξοικιωθεί με τη καθημερινή χρήση του μοτέρ. Τι πρέπει να προσέχετε στα μοτέρ και διάφορες συμβουλές για τη κινητή λήψη, αμέσως παρακάτω!
Η κινητή λήψη απαιτεί εξοικείωση με τη τοπολογία των δορυφόρων στο γεοτόξο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να έχει μία εικόνα της θέσης των δορυφόρων στον ορίζοντα, ώστε να μπορεί να κατευθύνει το κάτοπτρό του με άνεση σε όποιον δορυφόρο θέλει να λαμβάνει κάθε φορά. Μία σαφής εικόνα της θέσης των δορυφόρων, σημαίνει οτι γνωρίζουμε κυρίως τη σειρά τους στο ορατό γεοτόξο. Για παράδειγμα, όταν το κάτοπτρο σκοπεύει τους δορυφόρους Astra που βρίσκονται στις 19,2 μοίρες ανατολικά και θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά στον Hot Bird-13E, τότε η αυτόματη σκέψη που θα πρέπει να μας περάσει από το μυαλό, είναι να δώσουμε εντολή κίνησης του κατόπτρου προς τα… δυτικά, διότι πολύ απλά ο Hot Bird-13E βρίσκεται τοποθετημένος σε δυτικότερη τροχιακή θέση από τις 19,2 E.
Με τη σύγχρονη αυτοματοποίηση των μοτέρ, ίσως δεν είναι απόλυτα απαραίτητο να γνωρίζετε τις σχετικές θέσεις των δορυφόρων, αλλά στη περίπτωση που θα συμβεί μία οποιαδήποτε ανωμαλία και χρειαστεί κάποια επαναρύθμιση, τότε είναι βέβαιο οτι η έλλειψη της ανάλογης γνώσης, θα δυσκολέψει τη διαδικασία.
Οι δύο μεγάλες κατηγορίες μοτέρ είναι δύο: τα λεγόμενα “actuators” και τα μικρά μοτέρ Horizon To Horizon, τα οποία ελέγχονται με το πρωτόκολλο DiSEqC 1.2. Η χρήση των παραπάνω δύο κατηγοριών, παρουσιάζει διαφορές στη νοοτροπία, ενώ να αναφέρουμε οτι τα μικρά μοτέρ DiSEqC 1.2 σχεδιάστηκαν με σκοπό τη διευκόλυνση του χρήστη και την απλοποίηση της κινητής λήψης.
Παρακάτω, θα αναφερθούμε στις περιπτώσεις εξοπλισμού κινητής λήψης.
Ψηφιακός δέκτης-Μοτέρ DiSEqC 1.2
Η επικρατέστερη και απλούστερη μορφή εξοπλισμού για κινητή λήψη με κάτοπτρα μέχρι 1.20μ, είναι ένας οποιοσδήποτε ψηφιακός δέκτης με DiSEqC 1.2 και αντίστοιχο μικρό μοτέρ Horizon To Horizon.
Tα μικρά μοτέρ DiSEqC 1.2 δεν απαιτούν επιπλέον καλώδια για τη τροφοδοσία τους με ηλεκτρικό ρεύμα, διότι παρεμβάλλονται ανάμεσα στο LNB και στο ψηφιακό δέκτη. Μέσω του ομοαξονικού καλωδίου, μεταφέρονται τόσο ηλεκτρική ενέργεια, όσο και εντολές κίνησης οι οποίες προέρχονται από το software του ψηφιακού δέκτη.
Η συνέπεια της τροφοδοσίας των μοτέρ DiSEqC από το υπάρχον ομοαξονικό καλώδιο, είναι ότι δεν μπορούν να καταναλώσουν αρκετή ηλεκτρική ισχύ και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να κινήσουν κάτοπτρα μεγαλύτερα από 1.20μ. Αυτό σημαίνει ότι τα μοτέρ DiSEqC προορίζονται γενικά για μικρά κάτοπτρα, τα οποία όμως, μπορούν πλέον να λαμβάνουν αρκετούς δορυφόρους, μιας και η ισχύς εκπομπής των τελευταίων, έχει αυξηθεί. Εκτός από την αύξηση της ισχύος των δορυφόρων, όλο και περισσότεροι δορυφόροι περιλαμβάνουν την Ελλάδα μέσα στο ιχνοδιάγραμμα κάλυψης, που σημαίνει ότι η κινητή λήψη με μικρά κάτοπτρα γίνεται πλέον ακόμη περισσότερο αποδοτική.
Σχετικά με το software ελέγχου των μοτέρ DiSEqC, αυτό είναι πλήρως ενσωματωμένο στο software των δεκτών και χρησιμοποιείται το τηλεχειριστήριο του ψηφιακού δέκτη.
Με ένα μοτέρ DiSEqC, θα πρέπει αρχικά να ρυθμίσετε τα ακραία όρια για περισσότερη ασφάλεια (εκτός από τα μηχανικά όρια του μοτέρ) και στη συνέχεια να απομνημονεύσετε έναν-έναν τους δορυφόρους. Σε περίπτωση που συμβεί κάποια απόκλιση από τη σωστή θέση των δορυφόρων, υπάρχει η λειτουργία “recalculate” η οποία αναλαμβάνει τη πλήρη επαναφορά «εις τη τάξη» των θέσεων, ενώ η διασύνδεση καναλιού-δορυφόρου είναι πλέον δεδομένη.
Ψηφιακός δέκτης-Μοτέρ USALS
Στη περίπτωση των μοτέρ USALS, τα πράγματα αυτοματοποιούνται ακόμη περισσότερο, διότι δεν χρειάζεται καν να πραγματοποιήσετε κάποια αρχική ρύθμιση εκτός από την εισαγωγή του σημείου μηδέν και των γεωγραφικών σας συντεταγμένων με τη προϋπόθεση βέβαια της σωστής εγκατάστασης του μοτέρ. Για κάποια νέα τροχιακή θέση που θέλετε να σκοπεύσετε, απλώς δίνετε την αντίστοιχη εντολή και το software υπολογίζει μόνο του πόσους παλμούς πρέπει να στείλει, προκειμένου το κάτοπτρο να μετακινηθεί στον εκάστοτε δορυφόρο με μεγάλη ακρίβεια.
Ψηφιακός δέκτης-Μοτέρ actuator–Aνεξάρτητο positioner χωρίς μνήμες
O συγκεκριμένος συνδυασμός εξοπλισμού, δεν παρέχει καμία απολύτως αυτοματοποίηση, απαιτεί σαφή εικόνα της θέσης των δορυφόρων και είναι αρκετά πιο πολύπλοκος σε υλοποίηση (επιπλέον positioner + καλώδια τροφοδοσίας του μοτέρ). Το ανεξάρτητο positioner χωρίς μνήμες, είναι ουσιαστικά ένα μικρό τροφοδοτικό με δύο buttons για κίνηση προς τα ανατολικά και δυτικά. Κάθε προσπάθεια αλλαγής δορυφόρου, προϋποθέτει τη γνώση κάποιας έγκυρης συχνότητας και την εποπτεία της μπάρας σήματος στο δέκτη. Επιπροσθέτως, το μοτέρ actuator, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει υποστεί ρύθμιση ακραίων ορίων, διότι με ένα τόσο απλό positioner, είναι πολύ εύκολο ο χρήστης να «χαθεί κάπου στο γεωτόξο» και να μην γνωρίζει πλέον τη θέση του κατόπτρου.
Ψηφιακός δέκτης–Μοτέρ Actuator-VBOX II μέσω DiSEqC 1.2
Πρόκειται για μία καλή λύση όσον αφορά τη χρήση actuator, διότι με το VBOX μπορείτε να δίνετε εντολές DiSEqC 1.2 οι οποίες μετατρέπονται σε τάσεις +/- 36V, με δυνατότητα οδήγησης ενός συμβατικού actuator. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης, είναι οτι χρησιμοποιείτε το τηλεχειριστήριο του δέκτη σας και μπορείτε να κινήσετε κάτοπτρα μεγαλύτερα από 1.20μ, ωστόσο καλό είναι να έχετε κάποια εξοικίωση με τη θέση των δορυφόρων και τις ρυθμίσεις DiSEqC 1.2.
Ψηφιακός δέκτης-Μοτέρ actuator–VBOX II σαν ανεξάρτητο positioner με μνήμες
Τα ανεξάρτητα positioner με μνήμες, κυκλοφορούσαν κυρίως πριν την επικράτηση του DiSEqC 1.2. Πλέον, ένα positioner VBOX II – εκτός από DiSEqC 1.2 – μπορεί να λειτουργήσει και σαν ανεξάρτητο positioner με το δικό του τηλεχειριστήριο, χωρίς καμία εμπλοκή του DiSEqC 1.2. Τα συγκεκριμένα positioners διαθέτουν μνήμες και δικό τους τηλεχειριστήριο, που σημαίνει δυνατότητα προγραμματισμού της θέσης των δορυφόρων. Εκτός από τα μηχανικά όρια του μοτέρ, είναι δυνατή και η ρύθμιση ακραίων ορίων μέσω του positioner. Επιπρόσθετα, η απομνημόνευση της θέσης των δορυφόρων, διευκολύνει τη καθημερινή χρήση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι με τη πάροδο του χρόνου, τα τυπικά μοτέρ actuators, απορυθμίζονται σε μικρό βαθμό, αλλά αρκετό ώστε να απαιτείται εκ νέου απομνημόνευση της θέσης των δορυφόρων. Ακόμη, λόγω της περίπλοκης κατασκευής και εγκατάστασης των actuators, θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά έλεγχος στις βίδες της βάσης του, η χαλαρότητα των οποίων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το κάτοπτρο αλλά και το μοτέρ.
Εμείς, για μία ακόμη φορά, σας προτείνουμε τη κινητή λήψη με το σύστημα της αρεσκείας σας, διότι έχετε την ευκαιρία να βλέπετε πολλαπλάσια κανάλια απ’ότι μ’ένα σταθερό σύστημα και κυρίως ελευθερία επιλογής!
Καλές …κινητές λήψεις!