Η τεράστια ήττα του Net Neutrality στις ΗΠΑ
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) στις ΗΠΑ ψήφισε στα τέλη της εβδομάδας κατά της Ουδετερότητας του Διαδικτύου (Net Neutrality) με ψήφους 3-2, παίρνοντας θέση έτσι υπέρ της άρσης των προστατευτικών κανόνων που είχαν θεσπιστεί το 2015 κατά την περίοδο προεδρίας του Barack Obama – και με τους οποίους προφανώς διαφωνεί η κυβέρνηση Trump.
Την πρόταση κατά του Net Neutrality είχε κάνει ο πρόεδρος της FCC, Ajit Pai, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας και πρώην δικηγόρος ενός από τους μεγαλύτερους ISPs των ΗΠΑ, της Verizon.
Πρόκειται για μία απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στους ISPs να μην αντιμετωπίζουν πλέον ισότιμα την κίνηση στο Διαδίκτυο, αλλά να μπορούν να προσφέρουν προνομιακή μεταχείριση σε υπηρεσίες και σελίδες, “ταχύτερες” συνδέσεις όπου το επιθυμούν έναντι αμοιβής, ακόμη και να προωθούν αλλά και να περιορίζουν ή να μπλοκάρουν περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς. Ουσιαστικά, ο μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει να ανακοινώνουν δημόσια τις προθέσεις τους για ό,τι θέλουν να εφαρμόσουν – και μετά μπορούν να το πραγματοποιούν ελεύθερα.
Πρόκειται για μία κίνηση που θεωρείται ότι βλάπτει τον ανταγωνισμό, επιτρέποντας π.χ. σε ISPs οι οποίοι έχουν δικές τους υπηρεσίες να τις αντιμετωπίζουν προνομιακά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει τη δική του streaming service θα μπορεί να σας περιορίζει όταν θέλετε να δοκιμάσετε μία υπηρεσία του ανταγωνισμού (π.χ. Netflix) ή ακόμη και να σας ζητά χρήματα για να τη χρησιμοποιήσετε.
Βεβαίως, παρά την ψηφοφορία, θα χρειαστεί χρόνος έως ότου να πραγματοποιηθούν οι τελικές ρυθμίσεις στους νέους κανόνες, ενώ οι αλλαγές θα φανούν σε μερικούς μήνες…