Τι λέει η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας για την παραίτηση Κριμιζή
Παρέμβαση στα όσα λέγονται με αφορμή την παραίτηση του αναγνωρισμένου επιστήμονα του διαστήματος Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού έκανε η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).
H ΕΒΙΔΙΤΕ περιλαμβάνει σήμερα 41 τακτικά μέλη. Το σύνολο των μελών αποτελούν ελληνικές μικρομεσαίες (SMEs) εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες απασχολούν συνολικά πάνω από 2000 εργαζόμενους, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αποτελεί προσωπικό με πολύ υψηλή επιστημονική κατάρτιση, κυρίως στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.
Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων λέει τα εξής:
«Η ΕΒΙΔΙΤΕ από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του ΕΛΔΟ υποστήριξε ένθερμα την προσπάθεια αυτή καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ωρίμανσης μιας χώρας στον τομέα του διαστήματος. Επιπρόσθετα επικροτεί τις όποιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κλάδου όπως είναι το πρόγραμμα σχεδίασης και κατασκευής των μικροδορυφόρων στο οποίο η εγχώρια βιομηχανία έχει να προσφέρει πολλαπλά υποσυστήματα και εφαρμογές.
Παράλληλα η ΕΒΙΔΙΤΕ σέβεται και εκτιμά απόλυτα τις προσπάθειες των συναδέλφων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που ασχολούνται με την διαχείριση των προγραμμάτων που απορρέουν από την συμμετοχή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και θεωρεί απαράδεκτη κάθε προσπάθεια απαξίωσης τους.
Τέλος η ΕΒΙΔΙΤΕ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον καθηγητή κύριο Κριμιζή για την γενικότερη συνεισφορά του στην επιστήμη του διαστήματος, αν και θα ευχόταν περισσότερη έμπρακτη υποστήριξη από την πλευρά του στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας, που αποδεδειγμένα βοηθάει όχι μόνο στην έρευνα, αλλά και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.»
Ο ΕΛΔΟ έγινε περισσότερο γνωστός έπειτα από την παραίτηση του αναγνωρισμένου επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή, παρά όταν ανακοινώθηκε η σύστασή του και η τοποθέτηση του καθηγητή στη θέση του προέδρου. Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε χθες με πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και κάπου εκεί χάθηκε η ουσία.
Ο ΕΛΔΟ δεν έχει να επιδείξει τίποτα άλλο παρά τρεις συνεδριάσεις του διοικητικού του συμβουλίου, τα μέλη του οποίου είναι και τα μοναδικά του στελέχη. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ. Δυστυχώς, για όσους ζούμε στη χώρα αυτή γνωρίζουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός για να πάρει μπρος χρειάζεται χρόνο. Πόσος θα είναι αυτός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες φυσικά και από την πολιτική βούληση.
Προφανώς βασικό ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα που έχουν διοριστεί στο διοικητικό του συμβούλιο. Θα ήταν προτιμότερο αν σε ένα τέτοιο εγχείρημα είχε υπάρξει πολιτική συναίνεση, τότε πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες. Και δεν εννοούμε συναίνεση μόνον μεταξύ των κομμάτων, αλλά και μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης… Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…
Να σημειωθεί τέλος ότι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού διορίζεται ο Πλωτάρχης Γεώργιος Μαντζούρης, Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Λέκτορας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει συμμετάσχει στην κατασκευή και εκτόξευση μικροδορυφόρων και σε πλήθος μελετών και ερευνών σχετικά με το Διάστημα. Συμμετείχε από την αρχή στο Δ.Σ. του ΕΛΔΟ.